Les mones, protagonistes a les pastisseries de Cerdanyola

mones
Algunes de les mones creades a la pastisseria Roig

Ja fa dies que els pastissers treballen a ple rendiment als obradors per poder lluir les mones artesanes als aparadors de les pastisseries de Cerdanyola. El Gremi de Pastisseria de Barcelona veu amb optimisme la venda de mones de Pasqua i preveu arribar a les xifres d’abans de la pandèmia, superant les 700.000 a tot Catalunya. Tot i que des del Gremi s’assegura que el preu de les mones ha augmentat un 5%, no tots els pastissers ho han aplicat. “Ens ha pujat la llum, el packaging i la matèria prima, però nosaltres no hem pujat el preu. La mona costarà igual que l’any passat”, apunten des de la Pastisseria David Roig.

La Setmana Santa de 2020 va estar marcada per un confinament total i la de 2021 encara va estar afectada per restriccions en la xifra de participants en trobades familiars. “Segurament el global a Catalunya serà com abans de la pandèmia, però estic segur que per a nosaltres enguany serà pitjor que l’any passat. La campanya del 2021 ens va anar molt bé perquè estàvem tancats perimetralment i la gent no va marxar a la segona residència ni va marxar de viatge i llavors va comprar la mona a Cerdanyola”, valora David Roig. Des del gener, treballa intensament per preparar la campanya d’enguany: “No puc calcular quantes hores de feina porto. Intento donar sempre un toc especial i treballo molt les figures amb esferes”. Per al president del Gremi, el pastisser Elies Miró (Castellterçol), “regalar la mona al fillol és una tradició que es manté molt arrelada i, cada cop més, els padrins busquen mones creatives elaborades de forma artesanal, amb ingredients de qualitat i, per tant, molt més saludables”

Solidàries

Aquest any el Gremi s’ha aliat amb el xef José Andrés i la seva fundació World Central Kitchen per ajudar els refugiats ucraïnesos que fugen de la guerra cap a països veïns. Juntament amb el gremi de Girona i el de Tarragona, ha creat la campanya ‘Mona per la pau’ i cada pastisser que s’hi adhereixi donarà 1€ per cada mona  venuda a l’ong. Els agremiats que participin en aquesta iniciativa ho indicaran en el seu establiment i també en les bases dels seus pastissos. Després de Setmana Santa, cada participant ingressarà directament la seva donació a la fundació World Central Kitchen, que recull aportacions de particulars i col·lectius de tot el món.  World Central Kitchen treballa des de fa setmanes a la frontera d’Ucraïna i Polònia i en menys d’un mes ha servit fins a un milió de plats en 330 punts de distribució tant a l’interior del país com a les zones frontereres.

El Gremi reivindica de nou la mona artesana, una tradició on el pastisser demostra tota la seva creativitat amb un treball que és una autèntica creació artística. A més, recorda que és més saludable i més sostenible que la mona industrial. S’elabora amb cacau de qualitat, sense additius, ni oli de palma, ni greixos trans o colorants azoics.

L’existència de la mona com a pastís tradicional del dia de Pasqua està documentada des del segle XV i el seu nom provindria de ‘munna’, terme àrab que significa “provisió de la boca”. Sembla que, en un inici, es feia amb pasta de pa com a base, tenia forma de tortell i simbolitzava que la Quaresma i les seves abstinències havien acabat. Més endavant s’hi van començar a posar ous durs pintats.  Al segle XIX, es comença a fer la mona actual, amb una base de pa de pessic, mantega i xocolata, i adornada amb figures de xocolata, fruita confitada i plomalls. Als anys 30, de la mà del pastisser Lluís Santapau, s’estén la tradició de modelar grans figures de xocolata i pastisseries de tot el país exposen les seves creacions als aparadors. Amb els anys, les vendes de figures de xocolata han superat les de mones tradicionals amb pastís de pa de pessic.

Encanto, una de les creacions de la pastisseria Xarop

Els personatges més populars

Animals elaborats amb ous de totes mides i colors, Pokemon, Fortnite, The Mandalorian i tota la saga Star Wars, Harry Potter, superherois com Spiderman i Batman, o Baby Shark tornen a triomfar a les mones d’aquest any. Però destaquen novetats com l’estrella del Barça Alèxia Putellas o Encanto. “Ara els infants demanen molt el que veuen als vídeos de Youtube o a les sèries. Aquest any tiren molt Encanto, Spiderman, Sonic, Pokemon i clàssics com Harry Potter”, explica Laura Lladó (pastisseria Xarop).

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?