Les III Jornades Smith continuaran aprofundint en l’obra d’un artista singular

WhatsApp Image 2023-02-22 at 18.06.34

Enguany es compleixen 50 anys de la mort de l’artista cerdanyolenc Ismael Smith al sanatori psiquiàtric de White Plains i per commemorar l’efemèride el Museu d’Art de Cerdanyola i el Museu Nacional d’Art de Catalunya -amb la col•laboració de la Xarxa de Museus d’Art i la UAB- organitzen les III Jornades Smith ‘Miratges Contemporanis’ el 4 i el 5 de novembre. “Encara tenim coses a dir d’Ismael Smith, va ser un artista maleït i ara un artista beneït”, valorava el director del MAC, Txema Romero. Les jornades pretenen centrar-se en la vigència de la seva obra des d’una perspectiva contemporània i actual, i posar en valor aquells aspectes que precisament el converteixen en un outsider de la seva generació però que actualment esdevenen mirall i referent de la mirada social de l’art.

El Mac acollirà, del 31 d’octubre al 31 de desembre l’exposició “Smith i els monuments fantasma”, que permetrà reviure les obres públiques que l’artista mai va poder realitzar. el Museu d’Art de Cerdanyola proposa a l’artista emergent Anna Llimós una revisió de la seva obra pública mai realitzada, una aproximació contemporània a uns monuments fantasma que mai van existir. A més, de l’1 al 5 de novembre la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya ha previst una senyalització especial a les obres d’Smith que es poden visitar a set museus catalans (Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu d’Art de Cerdanyola, Museu Abelló, Museu de la Garrotxa, Museus de Sitges, Fundació Palau i Museu del Disseny de Barcelona). En aquesta senyalització s’inclou un codi QR amb la informació de les jornades Smith.

Les jornades començaran el 4 de novembre al MAC amb un programa de taules rodones que tractaran temes tan diversos de les obres d’Smith com la llibertat i perspectiva queer, el còmic català, la salut i el trastorn o la visió literària. Eduard Vallès, conservador d’Art Modern del MNAC, inaugurarà les jornades amb la ponència ‘una tercera vida per a Ismael Smith: un artista “beneït”’. “Seran converses, taules de debat i xerrades molt atractives”, explica Romero. L’aforament és limitat i cal fer les inscripcions a mac@cerdanyola.cat.

I la proposta continuarà el 5 de novembre al MNAC amb la “Visita d’autor: Ismael Smith a la col•lecció del MNAC”, a càrrec de Txema Romero, director del Museu d’Art de Cerdanyola i Francesc Quílez, cap del Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC. La proposta es clourà amb l’actuació del cerdanyolenc Jayce, que oferirà la performance ‘El ball dels monstres (Allò que no es veu)’ a la sala de la Cúpula del MNAC. El cerdanyolenc és la Spanish Mother de l’Elite Kiki House of Bodega i un membre de la internacional Gorgeous House of Gucci. És conegut per la seva lluita per activar l’escena ballroom a Barcelona i promoure espais segurs per a persones queer i racialitzades. Amb aquesta performance vol mostrar, mitjançant el voguing, la bellesa a través de la monstruositat, inspirant-se en l’excés i la imatgeria al voltant de la figura d’Ismael Smith, i retratar la lluita interna de moltes persones al posar en qüestió la seva feminitat i masculinitat, una tensió present en l’obra d’Smith. “És un honor portar aquesta torxa de la meva comunitat i poder ser escoltat per moltes persones”, celebrava Jayce durant la presentació de les jornades.

Per a la regidora de Museus, Pilar Adell, és una satisfacció organitzar aquestes jornades “sobre l’artista més emblemàtic, conjuntament amb Togores, del MAC”. Adell recordava que des del MAC “hem posat en valor” la figura d’Smith i s’ha recuperat part de la seva obra.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?