Les famílies eviten un primer intent de trasllat dels Serveis Educatius a les aules d’infantil de l’escola les Fontetes

IMG-20201104-WA0002

14 de setembre. Inici de curs a l’escola Les Fontetes, que a principis d’any va aconseguir el manteniment de la línia de P3 després de la mobilització de les famílies. Però la tranquil·litat ha durat poc. Ara la comunitat educativa es torna a mobilitzar davant l’anunci que els Serveis Territorials del Departament d’Educació del Vallès Occidental té la intenció de convertir unes aules del centre en oficines per a ús dels Serveis Educatius de Cerdanyola. Aquesta tarda les famílies, que protesten cada dia a la sortida de l’escola, han aconseguit evitar que treballadors entressin per fer efectiu el trasllat. Aquest dilluns, després de saber que l’escola havia rebut ordre de desallotjar aules perquè “el trasllat era imminent”, s’iniciaven unes concentracions diàries per intentar aturar aquest trasllat i denunciar que els màxims responsables de l’educació dels infants no donin prioritat a les seves necessitats educatives. “Aquestes decisions s’haurien de prendre de manera més informada i consensuada i no quan ja començat el curs i enmig de la pandèmia de covid-19”, destaca la presidenta de l’AFA Fontetes, Katjuscia Mattu.

Des de l’Associació de Famílies (AFA) de l’Escola Les Fontetes demanen trobar una solució immediata a les necessitats dels nostres Serveis Educatius sense comprometre l’aprenentatge, la serenitat i la seguretat dels infants, i sense violar les lleis vigents ni les normes actuals contra la covid-19. “Una decisió que sigui compartida entre les parts interessades, per garantir la convivència serena i pacífica entre la comunitat educativa del municipi i les institucions responsables de l’Educació dels infants de Cerdanyola”, apunten.

Com va començar tot?

Al juny des de l’AFA van assabentar-se que els Serveis Territorials del Departament buscaven uns locals per instal·lar provisionalment les oficines dels Serveis Educatius de Cerdanyola i van escollir l’escola Les Fontetes. “Fins aquí cap problema: aquest col·legi estava pensat per molts més alumnes dels que rep actualment, per tant té aules buides que es poden aprofitar per a altres funcions”, explica Mattu. Però al setembre la direcció de l’escola va rebre notificació de Serveis Territorials que havien decidit instal·lar oficines serveis educatius a la primera planta de l’edifici del parvulari i per tant exigien que es buidessin aquelles aules. “Quan aquelles aules estan ocupades pels alumnes d’infantil i són un punt central del projecte educatiu del centre”, explica la presidenta. Les famílies rebutgen la decisió i es comencen a moure. “Ens vam reunir amb el regidor d’Educació, que va acceptar fer de mediador amb el Departament d’Educació i es va organitzar una reunió entre totes parts. En aquesta trobada ens van notificar la qüestió i se’ns va retreure que no volíem els Serveis Educatius a l’escola”, recorda  Mattu. “Però és que ells no volen ocupar espais buits de l’escola, sinó desmuntar unes aules i això afecta a la qualitat de l’educació dels infants” afegeix. Després des de l’AFA es va consultar un advocat i van descobrir que segons la llei (RD 132/2010), els edificis de l’escola únicament poden utilitzar-se amb finalitats escolars. A més, l’edifici d’infantil ha de tenir accés independent de la resta. Per tant, perquè la conversió d’aules en oficines sigui possible haurien de dur-se a terme les obres per assegurar la separació de l’activitat de l’escola i les oficines. “Malgrat això, el Departament pretén iniciar la conversió sense que aquestes obres es realitzin, i per tant, en ple desenvolupament de l’any escolar. Amb el que això suposa per a l’alumnat i el personal de l’escola”, expliquen des de l’AFA, que recorda que rant docents com famílies de l’escola no es van limitar a reflectir el seu desacord, sinó que, en les reunions mantingudes amb els representants de el Departament d’Educació, van proposar tot tipus d’alternatives viables (fins i tot en la pròpia escola) per a l’emplaçament dels nous despatxos.

“Fa dues setmanes vam fer una reunió amb el Departament, inspecció, direcció i amb AFA i vam treure conclusions que qualsevol pas que es fes per fer una obra o intervenció s’aniria informant amb temps a l’escola”, destaca el regidor d’Educació, David González, que anuncia que el 12 de noviembre es reunirà de nou la comissió de treball de revitalització de l’escola Les Fontetes. “I aprofitarem per parlar d’aquest tema”, assegura. “Nosaltres ens preguntem com es pot dir que vols revitalitzar una escola i al mateix temps l’estàs tractant com si fos un espai buit que has d’ocupar amb altres coses. Creiem que això li treu tot el valor a aquesta comissió que es va crear”, valora Mattu.

Redacció

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?