Les escoles mostren neguit per com s’encararà el retorn de l’alumnat al setembre

ddc8a0dc5f8a941393fccd12b09a2db0

Dilluns Cerdanyola entrarà a la fase 2 i començaran a obrir escoles i instituts, malgrat que el curs 2019-2020 acabarà de manera telemàtica pel que fa a les classes lectives. En aquesta Fase 2, el retorn a l’escola és sempre de caràcter voluntari per part de l’alumnat, educació infantil s’obre per atendre les necessitats de conciliació, i, educació primària, per donar suport als alumnes de 6è de primària en la finalització d’etapa i tancar l’acompanyament personalitzat del seu pas a secundària. Pel que fa a l’ESO i als ensenyaments postobligatoris, el retorn és pels alumnes que acaben etapa i obtenen titulació (4t d’ESO, proves lliures d’ESO, 2n de Batxillerat, 2n de CF i 2n d’ERE) o han de superar proves d’accés (PAU, CF, ERE). A Cerdanyola, les escoles bressol municipals i les privades -excepte Patufet- han anunciat que no obriran les portes fins al setembre.

Què diuen les direccions de les escoles de Cerdanyola?

Les direccions de les escoles públiques de Cerdanyola qualifiquen la tornada als centres de “nova i estranya situació”. Els directos dels centres asseguren tenir “molt clares” quines són les seves funcions i tant equips directius com docents estan desitjant tornar a l’activitat educativa en els centres. “La dedicació horària en aquestes circumstàncies han estat jornades maratonianes per tal d’atendre les necessitats que s’anaven presentant, afegint les dificultats que sovint ens dona la connexió i la tecnologia”, recorden. A dia d’avui els centres han elaborat els Plans de reobertura per “donar resposta a famílies d’educació infantil, l’acció educativa de l’alumnat de sisè i alguns casos concrets com mesures puntuals i excepcionals”. En aquests moments els professionals de les escoles compaginen la seva activitat docent telemàticament i la dedicació de temps en els centres per habilitar espais: “Les mesures preventives de distanciament entre persones i d’higiene, així ens ho exigeixen”. Els directors apunten que el Departament d’Educació els ha facilitat mascaretes i gel hidroalcohòlic. “L’assistència al centre aquests dies és voluntària per als alumnes, les escoles de Cerdanyola ens hem trobat amb una participació molt baixa de l’alumnat d’infantil, mentre que de 6è la participació és alta, en alguns centres el total de l’alumnat”, apunten. Tots els docents estan i continuaran estant en contacte amb l’alumnat a través de videoconferències i trucades telefòniques. El curs acaba telemàticament, recorden. “L’assistència al centre ha de ser mantenint distàncies, evitant compartir espais i tenint material individual”, asseguren.

Els docents remarquen que a les alçades del curs on ens trobem actualment, necessitarien una concreció de les orientacions per al curs vinent que encara no han rebut: “Totes aquestes mesures de seguretat i distanciament preocupen a docents i famílies i no les hauríem de decidir els centres, que sovint són els equips directius, ens haurien de facilitar l’organització del setembre”. En aquest sentit, les comunitats educatives dels diferents centres mostren neguit de com s’encararà la rebuda de l’alumnat de forma presencial al setembre. “Especialment, a nivell d’espais i mestres que se’ns proporcionaran”, concreten.

La Generalitat assegura que treballa intensament per preparar el curs escolar 2020-2021

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que el govern català està treballant intensament per preparar el curs escolar 2020-2021 “que serà molt important perquè haurem de fer front a una ‘normalitat’ provocada per la Covid-19 i que afectarà les escoles tal com les havíem conegut”. Per a Aragonès, “de la mateixa manera que vam situar la prioritat des del punt de vista sanitari i residencial durant les primeres setmanes de la pandèmia ara, en la post pandèmia ens hem de centrar en la prevenció”. “Després del gran esforç sanitari, ve el gran esforç en l’àmbit de l’educació, i buscarem els recursos on calgui”, ha subratllat. “En les properes setmanes el Govern coneixerà els espais disponibles i el nombre de docents que faran falta per començar les classes al setembre” ha afirmat. Per la seva banda, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha recordat que, d’acord amb les mesures sanitàries, els espais educatius han de tenir un alumne per cada 4 metres quadrats. “Alguns centres ja tenen els espais suficients, d’altres hauran de fer modificacions i uns altres hauran de buscar els espais a fora”, ha assenyalat. Bargalló ha explicat que el seu departament ja ha començat a treballar amb els centres reoberts en fase 2, amb els ajuntaments i les diputacions per la cerca d’aquests espais. “A finals de juny sabrem el professorat que falta per mantenir la qualitat educativa dels nostres centres”, ha anunciat. 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?