Les dones, la memòria i la pagesia protagonitzen les exposicions del Museu d’Història

imatge_refugiats_flor_de_maig_noti

Ja es pot visitar l’exposició ‘(In)visibles i (O)cultes’ al Museu de Ca n’Oliver. La mostra, produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona, proposa un viatge a través de l’espai i del temps per la vida de 24 dones científiques que la història ha fet invisibles. Des de l’antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, passant per totes les èpoques i tots els continents.L’exposició s’emmarca en la commemoració del Dia Internacional de la dona (8 de març) i el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (11 de febrer).

El Museu d’Història de Cerdanyola ha dissenyat per aquest any un programa d’exposicions en què s’alternen temàtiques tan diverses com la història, l’arqueologia, l’etnografia, la memòria històrica i democràtica o la natura. La sala d’exposicions temporals del Museu de Ca n’Oliver i l’Ateneu acolliran a partir del febrer dues noves exposicions de gran format mentre que les petites es podran veure a diferents espais de la ciutat, preferentment a l’Ateneu.

(In)visibles i (O)cultes romandrà al Museu de Ca n’Oliver del 24 de febrer fins a l’11 d’agost. La mostra, que s’inaugurarà el diumenge 25 de febrer (12 h),  ha estat produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona que ens proposa un viatge a través de l’espai i del temps per la vida de 24 dones científiques que la història ha fet invisibles. Des de l’antic Egipte fins a la Gran Bretanya del segle XXI, passant per totes les èpoques i tots els continents, descobrirem com les dones han estat ocultes, a tot arreu i des de sempre.

Itineraris de vida. Dones compromeses a Catalunya es podrà veure a l’Ateneu del 29 de febrer al 18 de març. Es tracta d’una exposició que ens donarà a conèixer la vida d’unes dones que van viure la Guerra Civil i les dècades posterior, moltes d’elles desconegudes, fins ara pel gran públic. La narrativa biogràfica i les imatges il·lustren els itineraris de vida d’aquestes dones compromeses a Catalunya.

Les protagonistes són la cantant Conxita Badia i Millàs, la modista i professora Maria Dolors Bargalló i Serra, la supervivent dels camps nazis Neus Català i Pallejà, la primera aviadora Maria Pepa Colomer i Luque, la psicòloga Júlia Coromines i Vigneaux, la política i feminista Enriqueta Gallinat Roman, l’escriptora Ana María Matute, la periodista María Luz Morales Godoy, l’activista i feminista Teresa Pàmies i Beltran, l’escriptora, activista i poeta Joana Raspall i Joanola, l’actriu Margarita Xirgu Sobirà i la primera alcaldessa democràtica Nativitat Yarza i Planes.

I tu? què has fet per a la victòria? és una mostra que es veurà al vestíbul del Museu de Ca n’Oliver fins al 20 de setembre. Aquesta mostra forma part del programa Memòria en Xarxa que promou i produeix l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i en el que el Museu d’Història participa en el comissariat (selecció de temes i textos generals). Enguany el tema escollit és l’esforç de guerra a la rereguarda republicana i porta com a títol general “I tu? què has fet per a la victòria?”. Cerdanyola del Vallès s’ha centrat en el tema dels refugiats, produint dos plafons on es parla de l’acollida que van rebre centenars de persones refugiades a la ciutat, en indrets com Flor de maig i cases particulars.

La mostra Al Vallès som gent de vinya, creada en col·laboració entre els museus de Ripollet, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac i Rubí, va néixer amb l’objectiu d’investigar i difondre la tradició del cultiu de la vinya que uneix els pobles del Vallès. La mostra segueix el fil temàtic de la vinya per tal d’explicar les lluites de la societat pagesa catalana, posant el focus d’atenció en les persones que duien a terme aquesta feina. La mostra va itinerant pels diversos museus del Vallès Occidental i ha comptat amb el suport econòmic de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. A Cerdanyola del Vallès diverses entitats ja estan preparant una activitat relacionada amb l’exposició. Al Vallès som gent de vinya estarà al Museu de Ca n’Oliver de mitjans de setembre a finals de desembre.

Activivitats complementàries

Com ja és habitual, cada mostra anirà acompanyada per un programa de visites guiades i d’activitats complementàries en què sovint hi participen entitats de la ciutat com Vespres Literaris o el CRAC.

Memòria democràtica

Durant el mes de maig, coincidint amb la commemoració de l’alliberament de Mauthausen i altres camps  i el Dia en Memòria de les Víctimes del nazis d’Espanya, es programarà una exposició de petit format Memòria relacionada amb els camps de concentració i les víctimes.

De la mateixa manera, en el mes d’octubre, es farà una exposició relacionada amb el Dia Nacional en memòria de les víctimes de la guerra civil i les víctimes de la repressió franquista.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?