

República és nom de dona és una mostra del programa “Museus en Xarxa” de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació en què participen diversos museus. Aquest any està dedicat a la proclamació de la segona República. A Cerdanyola del Vallès s’ha dedicat a les dones. Es veurà al Museu de Ca n’Oliver fins al 14 de novembre.
Reconstruint la Història és una proposta dins del programa “Fons ocult” que té com a objectiu mostra objectes del fons del Museu d’Història i explicar-ne el seu context històric, funcionalitat.. Aquesta mostra està dedicat als equips de reconstrucció històrica i es mostra part de la impedimenta d’un legionari que va ser cedida al Museu. Hi serà al Museu de Ca n’Oliver fins al 14 de novembre.
L’acte va comptar amb la participació de l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, el regidor de Cultura, Oscar Pons, el cap de l’àrea de Cultura, Santi Morera, Juan José Muñoz, qui junt amb Antonella Hernanz han cedit al Museu de ca n’Oliver el vestuari i la impedimenta d’un legionari romà, i el director del Museu, Joan Francès.
L’alcalde va agrair a Juan José Muñoz, a qui coneix de fa temps, la cessió del material romà al Museu. Afegí que les activitats i serveis que s’hi fan, en aquest centre cultural, i les persones que hi col·laboren i en gaudeixen, permet parlar de «família» al voltant del Museu. Oscar Pons va aprofundir en la idea, destacant que donacions com les de Juan José Muñoz i Antonella Hernanz «ens fan més grans, agafant les forces necessàries per seguir amb la tasca que es du a terme a ca n’Oliver».
Juan Muñoz va agrair a tothom la feina feta per molta gent perquè el material que han cedit es pugui veure i explicar als visitants de Ca n’Oliver. Es va definir com un «ciutadà anònim» enlluernat per Roma i tot el que aportaren a la humanitat.
El director del Museu de Ca n’Oliver, Joan Francès, va explicar que en la mostra República és nom de dona han volgut parlar d’esperances en lloc de fer-ho, com és habitual al parlar de l’època de a Guerra Civil i la dictadura, de “desastres i calamitats”. En aquest sentit, Francès subratlla que una de les esperances més grans que naixen amb la República és l’emancipació de la dona. El director del museu de ca n’Oliver explica, parafrasejant Hannah Arendt, que “l’adveniment de la República planteja l’oportunitat de que les dones accedissin no a l’alliberament, sinó a la llibertat”.
La proclamació de la República al 1931 va significar per a les dones l’inici d’un camí que havia de situar-les en peu d’igualtat amb els homes. No va ser fins 1934 que les dones van poder exercir el vot a Catalunya, en unes eleccions municipals en que quatre dones van entrar per primer cop en els governs locals. Arran dels Fets d’Octubre del 1934, van ser destituïdes, però hi tornarien a ser escollides l’any 1936, juntament amb d’altres regidores que ho foren per primer cop.
Aquest és el cas de Magdalena Llonch (Sabadell 1880-Cerdanyola 1948)., la primera regidora de Cerdanyola que es va incorporar al Consistori al 1936 després d’anar a les llistes de la Candidatura de Coalició del Centre Republicà Federal i la Unió de Rabassaires.
Parlant del Fons Ocult, Joan Francès va destacar la feina que fan persones com Juan José Muñoz, exlegionari de la Legio IX Hispana, una entitat que promou la reconstrucció històrica. Va explicar que es tracta de persones que volen viure la història en 1a persona. Sentir el que sentien les persones de l’època reconstruïda. Què sentien, per exemple, quan els legionaris es vestien amb tot l’equip i impedimenta corresponent. Hi ha qui fins i tot es fabrica la roba, per a conèixer les tècniques, els materials emprats. El màxim d’informació que els permetin aprofundir en l’estudi.
Els materials cedits reprodueixen peces de l’època de l’emperador August. Quan hi ha qui es vesteix amb aquests materials, manifesta una voluntat de reviure la història. No pas de disfressar-se: hi ha una voluntat de conèixer, de sentir personalment el que sentien les persones de l’època reconstruïda. Joan Francès va explicar que la reconstrucció històrica té una llarga tradició en el món anglosaxó. A casa nostra és més nova, aquesta activitat.
Activitats complementàries
Les dues mostres aniran acompanyades d’activitats complementàries. Una serà l’espectacle narratiu de petit format Rosa Leveroni: un cant d’amor… i d’absència. La paraula de l’autora i la recitació d’una selecció dels seus poemes acompanyats de música s’adreçaran al públic, mentre es farà un repàs de la vida de la seva biografia i obra. Rosa Leveroni va ser una de les primeres bibliotecàries de l’Escola de la Mancomunitat i va ser depurada després de la Guerra Civil. Aquesta activitat forma part de la programació de la mostra “República és nom de dona”.
Rosa Leveroni: un cant d’amor… i d’absència l’organitza Vespres Literaris amb la col·laboració de l’Ajuntament (Museu d’Història de Cerdanyola). Es farà el dia 25 de setembre a les 18 h a l’Espai de la Feixa Baixa (Museu i Poblat de Ca l’Oliver).