Les dones aporten el 51,88% del PIB a l’economia espanyola

coins-1726618_1280

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, la Comissió Dona i Empresa de PIMEC ha presentat l’estudi L’aportació de les dones a l’economia espanyola, que compta amb la col·laboració de la Universitat de Santiago de Compostel·la. De l’informe se’n desprèn que la base de les actuals desigualtats entre homes i dones en la seva participació en l’activitat econòmica, laboral i empresarial, té l’origen en dues característiques de l’activitat productiva: la discriminació sectorial, segons la qual les dones predominen en les activitats de serveis, mentre que els homes ho fan en les industrials, i el repartiment desigual de la feina no remunerada.

En aquest sentit, l’estudi assenyala que l’aportació de les dones a l’activitat econòmica del país es veu condicionada perquè els sistemes oficials de comptabilització computen exclusivament l’activitat productiva. Per tant, les activitats que tenen una menor contribució al valor de la producció, com és el cas dels serveis, en què hi ha una major presència de la dona, tenen un menor impacte en el còmput d’activitat total. A més, cal afegir que els sistemes de còmput ignoren el valor de les activitats de feina no remunerada, de manera que s’invisibilitza una feina realitzada majoritàriament per dones.

L’estudi constata que si es tinguessin en compte aquestes variables, el PIB espanyol augmentaria un 40% i les dones hi aportarien un 51,88%. Davant d’aquestes dades, la presidenta de la Comissió Dona i Empresa de PIMEC, Maria Teixidor, demana “una revisió dels sistemes de càlcul o, si més no, complementar-los amb d’altres que ofereixin una visió de l’activitat econòmica d’homes i dones, tenint en compte que actualment la presa de decisions macroeconòmiques només inclou aquelles activitats que es considera que tenen una contribució més gran a l’activitat productiva total”.

Per tot això, Teixidor apunta que “cal avançar en l’enfocament dual en tots els programes d’ajudes públiques i millorar el disseny de les mesures de suport a tots els sectors, de tal manera que incloguin finançament específic per a la igualtat de gènere i requisits i indicadors explícits per a la integració de la perspectiva de gènere”. En aquesta línia, la presidenta de la Comissió Dona i Empresa de PIMEC adverteix que “perquè els Fons europeus Next Generation puguin ser la palanca de transformació social i d’igualtat efectiva entre homes i dones, cal que garanteixin aquest enfocament dual i amb perspectiva de gènere”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?