Les conclusions de la ‘Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola’ es presentaran el 26 de maig

06611131acf1c8000c76d63729f03566

Els treballs de la ‘Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola del Vallès’ s’iniciaven ahir. Es tracta d’un espai de diàleg i participació dels agents econòmics i socials de Cerdanyola que pretén contribuir a definir el paquet de mesures per pal·liar els efectes de la COVID-19 a la ciutat. Hi participaran a prop de 20 col·lectius de la ciutat, així com representants del govern municipal i de totes les formacions de l’oposició. Hi estan previstes un total de quatre sessions: la sessió de constitució i presentació de la Taula d’ahir, una jornada de treball de la comissió econòmica prevista pel 14 de maig, la jornada de treball de la comissió social que tindrà lloc el 19 de maig i la presentació de les conclusions de la taula, que tindrà lloc el 26 de maig. “Farem tot el possible per a que el resultat d’aquesta taula sigui la resposta unitària que la gent de Cerdanyola necessita”, ha assegurat l’alcalde.

La sessió de constitució, que començava amb un minut de silenci, “ha servit per establir les bases a partir de les quals es treballaran els futurs acords”, segons assegura l’Ajuntament en un comunicat. Concretament, en el document presentat per part del govern municipal com a marc per a l’inici de les converses, s’hi troba un apartat de mesures que persegueixen garantir les necessitats bàsiques dels col·lectius més vulnerables, amb l’objectiu que ningú quedi desatès durant i després de la transició cap a la Nova Normalitat. En segon lloc, hi figura un apartat de propostes en l’àmbit de l’educació que busquen garantir la igualtat d’oportunitats en la infància, mirant de pal·liar els inconvenients que aquesta crisi sanitària hagi pogut generar en els més petits.

Seguidament, s’hi poden llegir mesures en l’àmbit de l’habitatge i l’exclusió residencial, així com mesures en l’àmbit de la Gent Gran, de la dependència i de les persones amb discapacitat, que han estat alguns dels col·lectius més castigats davant la COVID-19. També mesures en matèria de violència masclista -recordem la difícil situació que han viscut moltes dones havent de compartir confinament amb el seu agressor-  i per últim, en l’àmbit de la solidaritat i la cooperació.

També hi apareixen una bateria de mesures econòmiques i fiscals, i d’ajuts a l’impuls econòmic i a la protecció de l’ocupació destinades a l’acompanyament d’autònoms, treballadors afectats per un ERTO i petits i mitjans empresaris. Així com mesures per facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral. En definitiva, segons apunta el govern municipal, “una bateria de propostes que han de fer possible una reactivació sòlida i solidària, que no deixi cap veí o veïna enrere”. El document està obert a les aportacions de totes les persones participants.

“La situació excepcional que actualment estem vivint, a conseqüència de la pandèmia derivada de la COVID-19 i les greus conseqüències socials i econòmiques que se’n derivaran, ens obliga a replantejar-nos la manera d’entendre la política en l’àmbit local. És imprescindible una unió de voluntats sense precedents per enfortir les estructures municipals i per fer front a les necessitats de la ciutadania, a curt i mitjà termini deixant a un costat les possibles estratègies de partit”, destacava l’alcalde Carlos Cordón. Des de l’obligada prudència que imposen les incerteses al voltant de l’evolució de la crisi sanitària, apunta el batlle, “ara estem entrant en la fase de definició de l’estratègia de retirada de les restriccions del confinament” i “cal afrontar mesures per impulsar la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola escoltant activament els agents socials i econòmics de la ciutat entenent que han d’esdevenir els veritables protagonistes d’aquest espai de participació”.

Qui forma la Taula?

Les entitats o col·lectius que participen a la taula són Creu Roja, Càritas, CAP Serraparera, CAP Canaletes, Cerdanyola Empresarial, Sincrotró ALBA, Parc de l’Alba, UAB, Associació Empreses PTV, Associació de Comerciants, Gremi d’Hosteleria, oci nocturn, marxants, Mercat de Fontetes, Mercat de Serraparera, Associació de l’Esport de Cerdanyola, Plataforma pels Serveis Públics, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la GRESCA i Marea Pensionista.

Primeres valoracions i propostes dels grups municipals

Des de Cerdanyola Comerç i Serveis, una de les entitats participants, celebren aquest pas “tan reivindicat i necessari per a la creació d’aquesta eina que ens permetrà treballar des del sector tant econòmic com social creant sinèrgies imprescindibles per a la reconstrucció de la Cerdanyola que volem”. Ara més que mai, apunten els comerciants, “necessitem la col·laboració entre entitats de tots els sectors de la ciutat per establir les bases d’una nova i fluïda relació entre totes”.

A la reunió de constitució d’ahir, el grup municipal d’ERC va compartir un document amb “objectius i propostes operatives per tal que siguin estudiades, debatudes i si es considera oportú, formin part de les actuacions que es derivin del pla d’actuació”. El document (Veure PDF) s’ha fet arribar a alcaldia perquè les enviïn als diferents agents que formen part de la taula i que les puguin estudiar. ERC creu que “cal ser eficient i àgil en les reunions de la taula per iniciar el més aviat possible, en cadascuna de les fases, l’activació social i econòmica de la ciutat”.

També podeu consultar aquí les propostes d’En Comú Podem (Veure PDF), les del Partit Popular (Veure PDF) i les de Ciutadans (veure PDF). la formació taronja ha presentat més de 50 propostes a la Taula de Reconstrucció de Cerdanyola. La portaveu de Cs a l’Ajuntament de Cerdanyola, Sonia Rodríguez, destaca que “és fonamental arribar a un acord ampli i transversal per adoptar mesures necessàries en tots els àmbits per ajudar els ciutadans”. Per aquest motiu torna a oferir al govern “el suport de Cs per arribar al consens que els ciutadans demanen en aquests moments tan complicats “. Rodríguez ha indicat, a més, “que aquesta taula no pot quedar-se en una idea que no tingui una materialització pràctica”, sol·licitant a l’executiu de Carlos Cordón que “estigui a l’alçada en aquest moment, amb capacitat d’adoptar mesures de l’oposició i els agents socials de Cerdanyola “. En cas contrari, afegeix la portaveu taronja, “no estarem oferint als ciutadans el que realment necessiten”. En grup municipal de Cs proposa, entre d’altres mesures socials, implementar els treballs del Pla Local d’Habitatge i dotar-lo econòmicament, així com ampliar el paquet d’ajudes a tots els ciutadans afectats per les conseqüències de la COVID-19. En l’apartat econòmic, Cs proposa reduir taxes, com la d’escombraries, i establir exempcions i permetre el pagament fraccionat d’aquestes.

En l’apartat esportiu, l’Associació de l’Esport de Cerdanyola (AEC) també ha fet arribar les seves propostes (veure PDF).

Des de Junts per Cerdanyola donen suport a les mesures presentades en el document inicial de treball presentat pel govern. I alhora, proposen els següents punts (link) que entenen que “no dupliquen, sinó que complementen i en algun punt amplien el citat document”.

 

 

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?