L’entrevista: Luis Bueno, premi a millor fotògraf 2020 en la categoria infantil

luisbueno

“La posada en escena de les meves fotografies té l’única finalitat d’explicar una història”

El cerdanyolenc Luis Bueno, que té el seu estudi fotogràfic al carrer Mare de Déu del Pilar, ha estat guardonat amb el premi a millor fotògraf 2020 en la categoria infantil per part de la Federación española de profesionales de la fotografía y la imagen (FEPFI). L’any passat va obtenir el premi com a millor fotògraf de nu i va representar Espanya a la Copa del Món amb una de les seves obres

Com va començar la teva relació amb la fotografia?
Vaig començar en la fotografia per pura casualitat. Ara fa 30 anys casualment em vaig trobar amb un fulletó d’informació d’una escola de fotografia de Barcelona. I uns dies enrere havia suspès la prova de Selectivitat d’accés a la Universitat i vaig recordar que en la meva infància feia molt dibuix al carbonet i m’apassionava. Per això em vaig informar i em vaig enamorar d’aquesta bonica professió que és la de ser fotògraf. Després vaig estar estudiant durant cinc anys a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

Què suposa el premi a millor fotògraf infantil d’Espanya 2020?
Quan vaig començar professionalment en la fotografia, realitzava tot tipus de treballs. Va ser fa uns 10 anys quan em vaig començar a especialitzar en retrat, i especialment en el retrat infantil, de manera que per a mi aquest premi suposa el resultat de moltíssim esforç d’aquests últims 10 anys d’intentar cada dia en el meu treball, oferir al meu client la major qualitat possible i un estil fotogràfic únic. Aconseguir de la Federació Espanyola de Fotografia el premi a millor fotògraf nacional d’al 2020 en la categoria infantil és exactament el motiu per seguir formant-me i intentar superar-me en la meva feina.

L’any passat vas guanyar en la categoria de nu. Amb quin premi et quedes?
Entre els dos premis, em quedo amb aquest últim. Sí que és veritat que realitzo tot tipus de treballs relacionats amb la figura humana (retrat, editorial o nu, entre d’altres) i en tots ells gaudeixo moltíssim, però com a fotògraf de família que soc, el retrat infantil és el que més faig. De manera que el premi d’aquest any és dels més importants que he rebut.

T’apassiona la fotografia de retrat. Quins són els teus referents?
Els meus referents fotogràfics són molts, però ara per ara, són Eugenio Recuenco, Gonzaga Manso, Peter Lindberg, Richard Avedon i moltíssims més. I casualment cap d’ells es dedica a la fotografia infantil.

Quin diries que és el tret d’identitat de les teves fotografies?
És una pregunta una mica difícil de respondre, ja que realment mai m’ha agradat parlar de mi, però crec que el meu senyal d’identitat és la posada en escena, tot intentant fer una fotografia veritable i amb l’única finalitat d’explicar una història.

Tens l’estudi a Cerdanyola i et dediques a la fotografia des de fa 20 anys. Et sents valorat a la ciutat?
Sí, em considero valorat a Cerdanyola, i dono les gràcies a tots els meus clients des del primer fins a l’últim, perquè sense ells tot això no hagués estat possible. Però també una gran part de la meva clientela és de fora de Cerdanyola: Barcelona, ​​Sant Cugat, Sabadell, Terrassa, Ripollet, Manresa o Sant Quirze.

Com has viscut l’evolució del sector i com veus el seu futur?
El sector de la fotografia ha evolucionat moltíssim en aquests últims 20 anys, sobretot en el sector de la fotografia de retrat d’estudi. Hem passat de ser un sector de serveis a realitzar un treball molt més creatiu. L’únic inconvenient és que el nou fotògraf no es valora com a professional de la imatge i en lloc de lluitar per oferir un producte de qualitat, crea una competència de preus i això fa que socialment el treball cada vegada es valori menys. Això no només passa en el sector de la fotografia, sinó en la gran majoria de negocis.

Des de fa 10 anys et dediques a impartir Workshops a fotògrafs professionals per tot Espanya. Què t’aporta?
Sí, he realitzat més de 40 cursos de formació per a fotògrafs professionals, entre workshops, conferències i congressos de fotografia nacionals i internacionals. Tot això m’aporta, a part de poder compartir la meva feina i la meva manera de fer, la possibilitat de conèixer molta gent. Moltes d’aquestes persones després són amics i companys de professió.

Com a espectadors veiem el producte final, però què hi ha darrere de la teva última fotografia premiada?
Intento superar-me cada dia en el meu treball, i per aquest motiu a més de realitzar treballs comercials que m’encarreguen els meus clients, sempre intento fer sessions per aconseguir una obra personal per al meu portafolis. I aquesta última imatge correspon a un dels meus últims treballs, que vaig realitzar amb una meravellosa model, la petita Sandra, que va venir de València per fer la sessió. I va ser un matí increïble, perquè era la primera vegada que treballava amb ella i em va donar la possibilitat de fer una col·lecció de sis imatges precioses. Però el que hi ha darrere d’aquesta imatge és moltes ganes de seguir treballant en una cosa que m’apassiona, que és la fotografia.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?