L’Ateneu acollirà les primeres donacions de plasma a Cerdanyola

33081727711_e6fc960480_o-850x500

Aquest febrer es posa en marxa el programa de donació de plasma a Cerdanyola del Vallès. El Banc de Sang i Teixits busca incrementar les donacions per avançar cap a l’autosuficiència en plasma per poder atendre les necessitats dels malalts. Durant tot l’any, hi haurà campanyes de donació de plasma i els donants podran inscriure’s-hi via web a donarsang.gencat.cat/plasma. La primera serà el dia 25 de febrer a l’Ateneu en horari de 9.30 a 14 i de 16 a 21 hores.

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% de la sang. Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma. Al plasma es troben es suspensió les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament de l’organisme. Hi ha persones que tenen malalties per dèficit d’aquestes proteïnes i el seu tractament és l’administració de la proteïna que li falta. Aquestes proteïnes no es poden sintetitzar artificialment, només les podem extreure del plasma de les donacions altruistes;  així que l’única manera d’obtenir el tractament pels malalts és a partir de la donació de plasma.

19.000 donacions de plasma a Catalunya durant el 2020

L’any 2020 es van fer 19.000 donacions de plasma a Catalunya, el 2021 vam aconseguir 25.600. Tot i això, per poder cobrir les necessitats dels malalts fan falta 70.000 donacions a l’any, més del doble de les actuals. “Ara hem d’importar plasma d’altres països per poder atendre tots els pacients. Per revertir aquesta situació, volem facilitar al màxim la donació de plasma i fer possible que tothom pugui donar a la seva població”, asseguren.

La donació només de plasma o “plasmafèresi” consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via. La donació dura entre 45 i 60 minuts. El requisits són els mateixos que per donar sang: cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i en el cas de ser dona, no estar embarassada. Com que el plasma és majoritàriament aigua, la recuperació del donant és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. Es pot donar plasma cada 15 dies. Per donar plasma cal fer reserva prèvia a través del web donarsang.gencat.cat/plasma.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?