

Totes les mocions presentades a la sessió plenària d’abril van aprovar-se. Entre elles destacava una en suport a l’Associació de Cuidadors i Familiars de malalts d’Alzheimer (ACFA), entitat que ja havia protagonitzat l’audiència ciutadana. La moció de Guanyem, ERC, Ciutadans i JxC -aprovada amb l’abstenció del PSC- demana que l’Ajuntament garanteixi, en el termini de 30 dies, “una solució que resulti acceptada per l’Associació de Familiars Cuidadors de Malalts d’Alzheimer (ACFA) i s’asseguri que poden continuar desenvolupant la seva activitat amb compliment de totes les mesures de seguretat que exigeix la normativa vigent”.
ACFA, que actualment atén 15 malalts i 68 famílies, va començar la seva activitat a l’Associació de Veïns de Sant Ramon al 2013 en un local cedit per l’Ajuntament de Cerdanyola. Tres anys més tard, gràcies a les gestions del Rotary Club de Cerdanyola, van poder disposar dels pisos entresol 3 i entresol 4 de la plaça de La Pietat – propietat de la família Sugrañes- per realizar els tallers amb els malalts. Ara fa un mes, l’entitat aturava les activitats que realitzava al local de la plaça de La Pietat per un informe tècnic de l’Ajuntament de Cerdanyola que assegura que actualment no s’adequa a la normativa. “Tot deriva de conflictes de convivència amb part del veïnat”, explicava Laura Garzón, una de les membres d’ACFA. L’entitat assegura que disposa de tres informes que constaten que compleixen amb normativa covid-19. “Portem més d’un mes tancats i ens hem reunit diverses amb l’Ajuntament”. Garzón apuntava que la parròquia del Roser els ha ofert un local alternatiu per a utilitzar-lo els mesos de maig i juny, però la regidora de Promoció de la Salut “els ha trucat perquè no ho facin”. L’entitat necessita una “solució definitiva”, indicava Garzón: “Desitgem que el nostre Ajuntament ens ofereixi una solució viable i amb garanties el més aviat possible”. Per la seva banda, la regidora de Promoció de la Salut, Carme Arché, insistia que l’espai que té cedit ACFA per part de l’Ajuntament a l’AV Sant Ramon (carrer Santa Maria) reuneix totes les condicions perquè realitzin l’activitat. “Si cal buscarem alternatives, però a aquell local actualment podeu fer la vostra activitat. L’Ajuntament està al vostre costat, ens creiem el treball que fa l’entitat, però les coses s’han de fer bé”, explicava Arché, que remarcava que el consistori ha posat “diverses solucions sobre la taula”.
L’oposició coincidia en l’agraïment a la tasca que fa l’entitat. “Si hi ha una entitat que està demanant solucions viables, com a administració ho hem de fer”, afirmava Laura Benseny (Guanyem). “La feina de l’ACFA és de vital importància i cal buscar una ràpida solució”, apuntava Carme Pina (ERC). “Govern i entitat no han de ser contrincants, heu de treballar plegats. Deixeu-vos de retrets”, assegurava Joan Sánchez (Junts). “Treballem junts per cercar alternatives”, demanava Isaac Martínez (ECP). “Hem de buscar un espai on l’entitat se senti realment bé”, destacava Sonia Rodríguez (Csi). “Totes dues parts ho estan passant malament i estem intentant buscar solucions”, remarcava l’alcalde Carlos Cordón.
A l’audiència ciutadana també intervenia Elisabet Osorio, portaveu de la comunitat de veïns de la plaça de la Pietat. Explicava que des de l’entitat “els han insultat i difamat públicament i els han volgut convertir en el pitjor del poble”, quan ells només demanen que es compleixi la normativa i la legalitat. “El primer permís que s’ha de tenir per fer activitats en una comunitat és el de la comunitat i no el tenen ja que l’habitatge és per a ús particular i la comunitat no disposa d’accessos necessaris” per a persones amb movilitat reduïda, explicava Osorio. “Ens sembla bé que reivindiquin l’espai que necessitin, però que no ens culpin a nosaltres de la seva situació. Les normatives estan per a complir-les”, defensava la veïna.
ADAC
Al plenillo també intervenia una representant de l’Associació en Defensa dels Animals de Cerdanyola (ADAC), que tornava a demanar una política de cura dels gats de de carrer a l’Ajuntament de Cerdanyola, com ja estan fent altres municipis: “La subvenció que rebem és insuficient. Som voluntàries, no som un servei públic de l’Ajuntament. El mètode CES és el futur”.
Horts urbans
D’altra banda, a més de la moció de suport a ACFA també van obtenir la llum verda del plenari la presentada per Guanyem i En Comú Podem en suport a la iniciativa per una llei que garanteixi el dret a l’habitatge. Va comptar també amb el vist-i-plau del plenari la presentada pel grup municipal En Comú Podem Cerdanyola de suport a l’alliberament de les patents. Finalment, van tirar endavant les dues mocions presentades per ERC per a la millora de la xarxa de vigilància metropolitana de contaminació atmosfèrica a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i per a l’ordenació dels horts urbans. “Hi ha més de 300 horts identificats al municipi, i s’està treballant en planificar un espai agroforestal, ordenant els horts i retirant els horts il·legals”, explianunciava la regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó.