L’art, eix vertebrador del programa de la X Tardor Solidària

PresentacioTardorSolidaria2021 3(1)

L’art és capaç de qüestionar la societat i transformar-la. Amb aquest convenciment l’art es converteix en el’eix vertebrador de la X Tardor Solidària. Fotografia, teatre, art plàstic, cinema o tallers conformen un programa fruit del treball conjunt de la regidoria de Solidaritat i Cooperació i de les entitats que conformen el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, amb la col·laboració del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) i de l’Associació d’Amics del MAC.

La Tardor Solidària seguirà fomentant els valors de l’acollida, la solidaritat, la inclusió i les desigualtats i ho farà amb la complicitat del Museu d’Art de Cerdanyola. Enguany la cita amb la cooperació i la solidaritat porta per títol Tots els Mons al MAC, que participarà amb l’exposició Hope for Syria i com a escenari de la majoria d’activitats programades. Aquesta mostra, de petit format i organitzada per l’Associació d’Amics del Museu, presentarà obres de Laura Jabbour i Martina Pozzi. Ambdues artistes es van trobar a Barcelona i van crear una sèrie de collage sobre la temàtica de la destrucció del patrimoni sirià. A partir de les imatges de destrucció i aplicant la tècnica del collage ho recomponen amb una visió totalment optimista de flors i costures amb un missatge d’esperança. Una de les seves obres s’ha convertit en la imatge gràfica de la Tardor Solidària d’enguany compartint el missatge d’optimisme, cooperació, unió i interculturalitat.

Entre totes les activitats que ofereix el programa de la Tardor Solidària destaca la Breaking Walls, un taller de transformació social a través de l’art que es durà a terme en col·laboració amb l’institut Banús. Breaking Walls és un moviment internacional, nascut a Nova York, que treballa amb el col·lectiu de joves, sobretot en situació de vulnerabilitat social. Soraya Tor, tècnica del servei de Cooperació de l’Ajuntament, explica que “la idea és empoderar-los, donant espai a la seva veu i que a través de l’escriptura i el teatre puguin treballar sobre valors vinculats a la justícia global: des de la cura de la terra, la empatia, la interculturalitat”. A Cerdanyola, participaran al taller (del 25 i 29 d’octubre) alumnat de l’institut Banús i un col·lectiu de joves nouvinguts de Cerdanyola. El 30 d’octubre tindrà lloc la mostra de la peça creada, en principi de teatre.

Però, l’encarregat d’estrenar la Tardor Solidària serà el XIV Indifest el 13 d’octubre. La Mostra de Cinema Indígena, organitzada per Alternativa Intercanvi amb Pobles Indígenes comptarà amb 4 projeccions entre curts, documentals i videoclips. Un any més, el festival impulsarà el cinema i la comunicació indígena per sensibilitzar a la ciutadania en d’altres maneres de fer les coses, d’organitzar-se i altres maneres de viure que també ens poden aportar molt.

Enguany, el festival comptarà amb Ana Rutilia Ical, defensora del poble indígena Maya q’eqchi’ de Guatemala que està duent a terme una consulta comunitària sobre les extractives que arriben als territoris i espolien o desvien rius, com és el cas del riu Cahabón

I si d’Indifest obrirà la programació de la Tardor Solidària, el monòleg La negra batalla d’Asaari Bibang la tancarà el 17 de desembre. Bibang, nascuda a Guinea Equatorial, parlarà sobre la dificultat que ha tingut per trobar feina pel fet de ser negra, les discriminacions amb les que es va trobar quan era petita a l’escola i la hipersexualització de les dones negres. Tot plegat amb un toc d’humor i un rerefons pedagògic.

A aquestes activitats, se li sumarà la formació virtual Educació per a la Justícia Global, el taller crític de fotografia i realitat virtual Imatge i migració, l’exposició del col·lectiu RUIDO Photo The Backway: la ruta migratòria completa i l’espectacle de teatre interactiu Murs.

Campanya de donacions en benefici de les persones afectades per l’erupció del volcà Cumbre Vieja (La Palma)

Paral·lelament, les entitats participants a la Tardor Solidària han volgut anar un pas més enllà aquest any i han decidit posar una guardiola a les activitats programades amb l’objectiu de recollir diners que es faran arribar al Cabildo de la Palma per ajudar a les persones afectades per l’erupció del Volcà Cumbre Vieja. Les donacions seran voluntàries i paral·leles a les activitats. “És una acció que havíem de fer i que esperem que tingui un bon resultat.Tenim la fortuna que Cerdanyola és una població molt solidària i la seva ciutadania dona una resposta magnífica”, recorda la regidora de Cooperació de l’Ajuntament de Cerdanyola, Carme Arché.

A més de la guardiola durant els actes de la Tardor Solidària, la campanya ofereix la possibilitat de fer donacions a través del compte ES47 2100 9169 0122 0017 9456 (concepte Donación volcán i Destinatari Cabildo insular de La Palma) mitjançant Bizum (Pestanya: Donación / Codi 03747).

Programa activitats Tardor Solidària 2021

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?