L’animació pren el paper protagonista al Fantosfreak

fantos

El Fantosfreak d’enguany acabava divendres amb la celebració de la nit dels premis. A la pantalla gran es van projectar els curts guanyadors intercalats amb els més populars d’anteriors edicions, sense oblidar els teloners de sempre com el Gran Garci, Los Bailongos o Pepito. El director del festival, Rafael Dengrà, va inaugurar la trobada amb paraules d’agraïment tant al públic com a l’organització per haver pogut celebrar el Fantos Freak respectant les mesures Covid.

La cartellera d’aquesta 22a edició ha recuperat 25 curtmetratges de l’any passat per omplir els 40 programats. Com a cada edició, per fer la tria de curts a concurs s’ha tingut especialment en compte la varietat temàtica. De fet, dels 300 curts que van rebre només tres tractaven del tema clixé de la pandèmia: “Estem contents perquè la inventiva de la gent ha estat prou profitosa”, opina Dengrà.

Els curts guanyadors

Al llarg de la setmana s’han projectat curts a color, en blanc i negre, sense diàleg, de comèdia, de terror, d’acció… Els curts d’animació han proliferat enguany: hi va haver un mínim de dos per dia i fins a cinc dimarts. Aquest gènere ha destacat també  entre els curts millor valorats. Dels sis premis principals, tres curtmetratges són d’animació.

És el cas de “Sounds between the Crowns”, un curt de Filip Diviak de la República Txeca, que ha guanyat el 2n Premi Fantosfreak valorat en 500€, a més del Premi del Públic (300€). Demostra que no cal diàleg per emocionar; només amb la música i els efectes de so aconsegueix penetrar l’espectador. La Menció especial l’ha rebut també un curt d’animació, “Le sourire de la Courgette”, del francès Lucas Ansart.

El 3r Premi se’l va endur el curtmetratge “Horrorscope”, una paròdia terrorífica dirigida pel català Pol Diggler, que “encaixa molt amb la filosofia del festival”, segons Dengrà. Però el curtmetratge que millor representa l’esperit Fantos segons el jurat és “Vegano de Minecraft”, guardonat amb el Premi Garmanbozia. Només amb imatges de Minecraft i d’ell desenfocat, el director Daniel Cervantes es va emportar el jurat a la butxaca.

El títol millor valorat del concurs, amb el 1r Premi de 1000€,  ha estat “Dar-Dar” del basc Paul Urkijo, un curt de terror basat en una llegenda basca que va rebre el Méliès de Plata al Festival de Sitges. A part dels guanyadors, el públic també va ovacionar els entremesos projectats. En especial, el curt “Charlie” o la secció de “Cari i Guapi”, a més dels teloners més populars com el Gran Garci, Pepito o la novetat d’enguany, Marvin el malvadito. “Jo crec que ha funcionat molt bé, i els clàssics ja funcionen sols”, assegura Dengrà.

Una edició peculiar

Després de la imminent cancel·lació del festival de 2020, tant els organitzadors com el públic més fanàtic estaven inquiets. Un any més sense Fantos Freak hauria fet patir a l’organització. Però una de les preocupacions principals d’enguany era que el públic rebutgés les mesures sanitàries, contràries a la dinàmica habitual: màxim 700 persones, assegudes en cadires i sense poder menjar, beure o fumar. El director Rafa Dengrà està satisfet de la rebuda: “Llevat les circumstàncies, que l’hàgim pogut fer ja és tot un èxit. La gent ha respòs molt bé a les mesures”. – Nora Muñoz

 

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?