L’AMB aprova la declaració d’àrea d’habitatge tens a Cerdanyola

pisoscerdanyola2000-640x398

El Consell Metropolità ha aprovat inicialment la declaració d’àrea d’habitatge tens de Cerdanyola. Es preveu que quedi aprovat definitivament  al proper ple de setembre, després del període d’informació pública. En total, l’AMB ha tramitat les 34 peticions que ha rebut per part dels municipis metropolitans.

Àrea d’habitatge tens: llei, regulació i mesures

La declaració d’una àrea d’habitatge tens deriva de la Llei 11/2020 aprovada pel Parlament de Catalunya el 18 de setembre, que estableix una sèrie de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes de lloguer d’habitatge.

L’objectiu d’aquesta Llei és regular la contenció i moderació de rendes en aquests contractes de lloguer per evitar l’increment de preu dels pisos i desinflar els preus abusius que han de pagar els inquilins. La llei determina que els propietaris d’habitatges facin pagar com a renda de lloguer el preu determinat per l’índex de referència de preus de lloguer. En cas que el propietari no ho compleixi, el règim sancionador vehiculat a través de la Llei 18/2007 pot arribar a imposar multes de fins a 90.000 €.

Aquesta declaració regula 4 aspectes concrets: àmbit, durada, reducció de l’índex de referència dels preus de lloguer i la possibilitat d’excloure els habitatges de més de 150 m2.

La declaració d’habitatge tens és possible si es compleix una d’aquestes tres condicions: que l’àrea en qüestió experimenti un creixement sostingut superior al de la mitjana de tot Catalunya, que el preu del lloguer superi el 30 % dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys o que el preu de l’habitatge hagi crescut 3 punts per sobre de l’IPC en els últims 5 anys.

L’AMB té la competència d’aprovar la declaració d’habitatge tens als 35 municipis metropolitans que deriva de l’article 3 de la Llei 11/2020. Aquest article diu que el procediment per a la declaració d’àrees amb mercat d’habitatge tens correspon a la Generalitat de Catalunya, que ho declara per a la resta de municipis del territori català. A banda, l’Ajuntament de Barcelona té la potestat de fer la declaració al seu municipi.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?