L’AMB aprova el pla estratègic per garantir aigua els propers 30 anys

WhatsApp Image 2023-03-02 at 10.49.08

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat de manera definitiva el Pla estratègic del cicle integral de l’aigua (PECIA), el full de ruta per reduir el dèficit hídric que podria patir la zona amb un objectiu fixat en l’any 2050. La posada en marxa del PECIA suposa que, per primera vegada, una administració d’àmbit local plantegi actuar de manera integral sobre tot el cicle de l’aigua, des de la captació fins a les fases finals del sanejament.

Segons el document, “el 2050 podria existir un dèficit hídric d’aigua potable a la metròpolis d’aproximadament 130 hm3/any”. L’AMB apunta que l’objectiu del PEICA és evitar que s’arribi a aquesta situació reduint el consum d’aigua i buscar fonts alternatives com la reutilització. El paquet sencer de mesures té un pressupost d’entre 2.100 i 2.400 milions d’euros, 132 dels quals aniran destinats a construir noves infraestructures. El document final és el resultat d’un procés participatiu coordinat per l’AMB en què s’han implicat 87 organismes, entre els quals hi ha els 36 municipis metropolitans, altres administracions, universitats, entitats ecologistes, empreses gestores del cicle de l’aigua, experts en la matèria i representants de la ciutadania. L’aprovació definitiva s’ha fet estimant part de les al·legacions que alguns d’aquests actors hi han fet durant l’exposició pública posterior a l’aprovació inicial, que va tenir lloc el 24 de febrer del 2022.

Regeneració d’aigua

L’ús d’aigua regenerada ja és una realitat. El volum d’aigua reutilitzada al territori s’ha multiplicat per 15 en 4 anys, passant de 3,8 hm3 l’any 2018 a més de 56 hm3 l’any 2022, l’equivalent al 25 % del consum d’aigua potable de tota la metròpolis, o al 50% de les necessitats anuals de la ciutat de Barcelona.

Alguns dels projectes, previstos pel PECIA, que ja estan en marxa són: l’aportació addicional d’aigua regenerada al riu Llobregat, perquè sigui captada per l’ETAP de Sant Joan Despí i reforci l’abastament urbà del territori metropolità; l’aportació al tram final del riu per al manteniment del cabal ecològic, i la injecció a l’aqüífer profund.

De cara al futur, es preveu un projecte de xarxa de distribució d’aigua regenerada al polígon de la Zona Franca i al barri de la Marina del Prat Vermell i el subministrament d’aquest tipus de recurs a Sant Cugat, Cerdanyola i la UAB entre d’altres.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?