
El ple municipal aprovava per unanimitat una modificació de crèdits per destinar 2.255.639 euros per pal·liar els efectes socials i econòmics de la Covid-19. Govern i oposició definien com a “històric” l’acord, però els últims asseguraven que les ajudes són insuficients, molt burocràtiques i que no arriben als 4 milions plantejats a la Taula de Reconstrucció Social i Econòmica de Cerdanyola. Per contra, el govern defensa que es mobilitzaran 4,5 milions d’euros per donar compliment a les mesures consensuades.
El regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, va qualificar els ajuts com “els més importants que ha portat a terme aquest Ajuntament amb l’objectiu principal d’acompanyar i protegir a les persones que més estan patint les conseqüències de la crisi sanitària”. La modificació, que serà immediatament efectiva, contempla la creació de noves partides per a ajuts a les famílies (700.000 euros), ajuts a persones autònomes i empreses (900.000 euros), mesures de prevenció i contenció en equipaments (42.639,11 euros), emergències socials (200.000 euros), casals d’estiu (350.000 euros), mesures de prevenció i contenció a l’espai públic (50.000 euros) i suplementació de convenis de Benestar Social (13.000 euros).
Com s’arriba als 4’5 milions?
D’altra banda, segons el govern municipal, a la modificació de crèdit aprovada al ple se li sumaran també els 2,3 milions d’euros procedents de partides ja existents -per garantir les necessitats bàsiques dels col·lectius més vulnerables (200.000 euros), àmbit de l’educació i per garantir les oportunitats a la infància (619.896,59 euros), gent gran, dependència i de les persones amb discapacitat (43.550 euros); ajuts a l’impuls econòmic i fiscals (1.167.628,75 euros), ajuda a les famílies (1.668.100 euros), promoció econòmica, del comerç local i l’hosteleria (373.000 euros); protecció de l’ocupació (330.000 euros), espai públic (71.973,92 euros) i organització municipal (42.639,11 euros)- i que no requereix cap modificació del pressupost.
“Es tracta d’una modificació de crèdit amb molta burocràcia que deixa fora a alguns col·lectius que espero que es recullin en una nova modificació de crèdit al setembre”, apuntava el portaveu del PP, Manuel Buenaño, que també demanava que al setembre es torni a convocar la taula per fer seguiment d’allò aprovat. “Esperem que els ajuts siguin suficients, però si es queden curts, caldrà aprovar noves accions”, assegurava el portaveu de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez. “Voldríem que la quantitat fos més gran, és evident que haurem d’arribar a més ciutadans i a més empreses, però és un primer pas”, defensava Pilar Adell (En Comú Podem). “Es destinaran 2’2 milions a la crisi de la covid i 2’6 a altres finalitats. No sé si els participants a la taula estarán satisfets amb la concreció que es veu avui”, explicava Ivan González (Guanyem), que criticava que el govern no hagi presentat un cronograma ni un mecanisme per evaluar l’execució de les mesures.
Per a CS a la modificació de crèdit aprovada no es recull una part d’allò consensuat a la Taula. “Creiem que ha de tornar a convocar-se per fer el seguiment de les mesures aprovades i per comptar amb la participació de més col.lectius”, indicava el regidor Pau Ortolà. Per part d’ERC es defensava un sí crític als ajuts a famílies, autònoms i empreses, malgrat considerar-los insuficients i que exigeixen massa burocracia. “El govern municipal ha utilitzat la Taula per la Reconstrucció per portar a ple la seva propos-ta inicial sense incloure res substancial de la resta d’aportacions”, remarcava la portaveu republicana Helena Solà. Tant ERC com Guanyem consideren del tot insuficient l’ajut únic de 100 euros per a les persones que han perdut la feina o estan afectades per un ERTO o han hagut de demanar excedència o reducció de jornada per tenir cura dels fills/filles menors de 12 anys durant aquests mesos d’estat d’alarma. “El que votem avui és un calc de les propostes econòmiques inicials que el govern va presentar en data 11 de maig per la seva discussió a la Taula. D’aquesta manera es demostra la poca voluntat del govern d’integrar la diversitat i la pluralitat de la resta d’aportacions aprovades”, lamentava Solà. Finalment, l’alcalde Carlos Cordón tancava el debat posant en valor que el punt s’aprovés per unanimitat: “És una gran noticia. La ciutat ho agrairà i hem d’estar oberts a més ajudes”.
Els casals d’estiu municipals, inclosos en la tarifació social
D’altra banda, el ple de juny de aprovava per unanimitat de forma inicial, que les famílies que hagin inscrit a un o més infants al casal d’estiu municipal -també els esportius- puguin sol·licitar la tarifació social. La proposta modifica les ordenanes fiscals que recullen els preus del casal d’estiu municipal per tal d’incloure’ls en la tarifació social. D’altra banda, també s’ha modificat la temporalitat i que quan es demani la tarifació social, aquesta entri en vigor a l’endemà de la sol·licitud i no al mes següent com passava fins ara. “L’objectiu és poder asegurar que qualsevol infant de la ciutat pugui accedir a les propostes dels Casals d’estiu”, remarca el regidor d’Educació, David González.
Les escoles bressol municipal tornaran a oferir el seu servei a partit de l’1 de juliol
El ple també donava llum verda al restabliment dels contractes de gestió de les Escoles Bressol Municipals perquè puguin obrir portes i oferir servei a partir de l’1 de juliol.