
El ple municipal d’octubre va aprovar per unanimitat, però enmig de les crítiques de l’oposició per la falta de participació, una declaració institucional de lluita contra el frau, la corrupció i els conflictes d’interessos de l’Ajuntament de Cerdanyola. El text proclama una política de tolerància zero enfront del frau, la corrupció o els conflictes d’interessos i desplegar les mesures idònies contra el frau i la corrupció. També es compromet a mantenir els estàndards més elevats de qualitat jurídica, ètica i moral; i adopta els principis d’integritat, imparcialitat i honestedat en tota l’actuació municipal. El text demana reduir al màxim les irregularitats administratives i combatre la seva aparició mitjançant totes les mesures que siguin precises i invertir activament en la prevenció i detecció del frau, corrupció i conflicte d’interessos. Finalment, proposa garantir la plena efectivitat del principi de bona gestió financera i preservar els interessos financers de la Unió Europea i de qualsevol altra administració en la gestió, execució i destí dels fons europeus i dels recursos provinents d’altres administracions i dels ciutadans.
També es va donar llum verda –amb l’abstenció d’ERC- al codi de conducta per als alts càrrecs de l’Ajuntament, que només fa referència als càrrecs electes. El regidor de Bon Govern, David González, destacava que les motivacions de les dues propostes són “manifestar el clar compromís de l’Ajuntament contra el frau i la corrupció”, respondre al requeriment que la UE ha fet a totes administracions per poder rebre fons Next Generation i per dotar-nos amb una eina de bones pràctiques per als alts càrrecs i un règim sancionador en cas d’incompliment de les normes d’aquest codi.
“Per fer una declaració institucional ens hauria agradat participar més i veure com vincularem aquest declaració i aquest codi al Reglament Orgànic Municipal (ROM)”, assegurava Cecilia Collado (En Comú Podem). “Avui no estem lluitant contra el frau, estem aprovant un acte de tràmit per poder tenir aquests fons Next Generation. La UE és una institució amb uns dèficits grans en l’àmbit de l’honestedat. Si en algun moment ens volem posar a treballar en aquesta línia, fem-ho i segur que ens trobarem perquè no s’ha treballat amb prou antel·lació”, apuntava Ivan González (Guanyem). “Si realment fos un compromís real del govern s’hagués portat al principi del mandat, no ara que ho requereix la UE. No és una bandera que el govern municipal es cregui de veritat i és una pena perquè creiem que és un pilar fonamental i no un pur tràmit”, criticava Gorka Samaniego (Cs). “Fora bo que el govern hagués dit com es farà tot el que diu la declaració institucional. A més, al codi de conducta que aprovem no entren ni els caps de servei ni els coordinadors. Aquest document no s’ha consensuat i ens haurien d’haver convocat a tots per parlar del tema, els hi demanaria que ho retirin”, lamentava Ínigo Enterría (ERC). “Hi ha alternatives per fer-ho millor en escenaris futurs, ho reconeixem. Amb aquest punt ens comprometem amb la lluita contra el frau i la corrupció i també donem compliment a un requisit imprescindible de la UE, no hi veig la incompatibilitat”, reconeixia el regidor de Bon Govern.
26 reconeixements extrajudicials d’obligacions
Un total de 26 reconeixements extrajudicials d’obligacions van ser aprovats amb l’abstenció de tota l’oposició i van tornar a protagonitzar l’ordre del dia de la sessió plenària. “Esperem que en breu els reconeixements d’obligacions deixin de venir al ple, la tendència ha de ser que hi hagi zero”, anunciava el regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez.
D’altra banda, l’aprovació de diferents modificacions de pressupost també van ser protagonistes. Es va donar llum verda a destinar 1.999,84 euros per a una inversió de Càritas Sant Martí per traslladar el material i els aliments que reben i s’afegeixen 10.000 euros al conveni de l’Ajuntament amb el Club Bàsquet Femení Cerdanyola com a ajut extraordinari davant l’ascens a la Liga Femenina 2, segona divisió estatal. També van tirar endavant la modificació de pressupost municipal per un import de 783.228,10 euros per inversions en els serveis d’Educació, de Promoció Econòmica i d’Urbanisme (Reforma i rehabilitació de Ca n’Altimira). En aquest, s’ha acceptava el romanent que ha quedat després de fer el contracte de la segona fase d’obres a Les Fontetes (65.767,78€), i el projecte de la nova seu de la Policia Local (100.000€), no s’ha desenvolupat perquè abans s’ha de fer treball de prospecció i trasllat de les troballes arqueològiques a la Generalitat. També es destinaven 461.964,47 euros per finançar necessitats de crèdit dels serveis d’Educació, d’Espai Públic i de Projecció de ciutat i 162.000 euros per al projecte de ‘Millores de les instal·lacions PEM Guiera’
El consistori també aprovava per unanimitat una modificació parcial de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament de Cerdanyola. Amb més debat, el ple donava el vist-i-plau – amb els vots favorables de PSC i Junts, el no d’ERC i Guanyem i l’abstenció de Cs, ECP i PP- a la pròrroga forçosa del contracte de gestió del servei públic, mitjançant concessió, de les instal·lacions semafòriques de l’Ajuntament de Cerdanyola.
Quatre mocions aprovades
El ple aprovava –amb l’abstenció del PSC-la moció presentada ERC i ECP per promoure la creació i distribució de la targeta cuidadora entre les entitats, professionals i familiars que cuiden a Cerdanyola del Vallès. El text insta insta al govern de la ciutat a què organitzi la creació i distribució d’una targeta cuidadora entre les entitats, professionals i familiars que cuiden a Cerdanyola del Vallès.També amb l’abstenció del PSC, es donava llum verda a les mocions d’ERC per redactar i aplicar un Pla Local de Seguretat -el text insta el govern municipal a elaborar el Pla Local de Seguretat pensant en les persones, i treballant conjuntament amb el Departament d’Interior i la resta de partits del consistori per tal d’avaluar les necessitats de Cerdanyola en seguretat pública i convivència. El pla haurà de definir els objectius en aquest camp i establir els passos a seguir per implementar-los buscant activament el consens de les principals forces polítiques locals perquè transcendeixi els cicles electorals- i per modificar l’ordenança fiscal número 1 relativa a l’Impost de Béns Immobles (per augmentar valor cadastral màxim que permet la bonificació del 50% en casos de famílies nombroses actualment limitat a 100.000 euros). Finalment, el consistori aprovava per unanimitat la moció presentada per la Junta de Portaveus en defensa de les dones iranianes. Aquest text condemna “l’assassinat de la kurda Mahsa Amini a mans de la policia de la moral de l’Iran”, demana “una investigació exhaustiva i independent dels fets que han provocat la mort” i mostra la solidarita del consistori amb les dones iranianes i “amb totes les dones que s’enfronten a qualsevol mena de discriminació i amb els homes que comparteixen aquesta lluita”.