
En l’apartat de mocions del darrer ple municipal es va aprovar per unanimitat la moció presentada pels grups municipals d’ERC, Guanyem i Junts per redactar un pla de joventut i promoure polítiques adreçades al jovent.
“El darrer informe que tenim de la realitat del jovent de Cerdanyola és del 2007”, lamentava Montse Nieto (ERC). El text insta al govern municipal a encarregar un nou informe sobre la realitat juvenil al municipi, a iniciar la redacció d’un nou pla de joventut en el termini de sis mesos on hi puguin participar les diferents associacions i col·lectius juvenils del municipi en la seva redacció, a començar un procés de participació ciutadana entre els joves (15-29 anys) del municipi per tal d’identificar les necessitats d’equipaments juvenils entre aquest sector de la població, a dotar de recursos a l’oficina local d’habitatge per poder disposar d’un canal d’atenció específicament adreçat a joves en vies d’emancipació, a mantenir converses amb la universitat autònoma de Barcelona i el Parc Tecnològic del Vallès per poder crear una borsa d’ocupació juvenil gestionada per l’ajuntament de Cerdanyola i a convocar el Consell Municipal de Cultura, Joventut i Participació Territorial mínim un cop cada 3 mesos. “Entenem que és una moció constructiva, tot i que no comprem el relat catastrofista que en dos anys no s’ha fet res en matèria de joventut. Però compartim l’objectiu d’impulsar aquest estudi –nosaltres el finançarem- i després establir el procés de participació ciutadana per a l’elaboració del Pla Local de Joventut”, apuntava el regidor de Joventut, David González. “Tenim idees per desenvolupar polítiques de Joventut, tenim la intenció d’aconseguir el Pla Local de Joventut tot i que no sé si ho podrem aconseguir en sis mesos perquè estava previst per al 2022 i encara no té consignació pressupostària”, afegia. “Entenem que completar-ho pot costar més temps i que tenim els recursos que tenim”, responia Nieto.
El pla de Joventut també va ser un dels temes protagonistes del plenillo, on el Jovent Republicà de Cerdanyola presentar la moció que es va debatre posteriorment al ple. “El jovent també som el present i volem denunciar la manca d’actuacions en matèria de joventut durant els dos anys del govern del PSC. No han sabut donar resposta a les necessitats joves d’habitatge, oci, equipaments o ocupació. Presentem una mocions de mínims per encarrilar les polítiques de joventut del consistori”, defensava Dani Jovell, portaveu de Jovent Republicà: “Pensin en quines respostes volen donar a tota una generació. Volem una ciutat viva i plena d’oportunitats pels joves”. Per la seva banda, el regidor de Joventut, David González assegurava que el govern sí que ha impulsat accions pels joves: “Hem aprovat un pla local d’habitatge que incorpora accions pensades per al col·lectiu jove i estem treballant projectes per al desenvolupament de l’ocupació juvenil, patis oberts, primer parc de cal·listènia de Cerdanyola fruit de la participació del jovent o nits d’estiu jove, entre d’altres”.
Els botellots de Canaletes van ser l’altre protagonista del plenillo. “Seguirem defensant el nostre barri fins que la situació es normalitzi, els joves necessiten el seu espai, però hi ha una manca de control i volem respostes”, afirmava Lourdes Tomàs, veïna del barri. Des del govern es va assegurar que es comparteix la preocupació dels veïns: “És un problema transversal que afecta moltes àrees”. En aquest sentit, la regidora de Seguretat Ciutadana, Glòria Urbano, explicava que cal cercar l’arrel del problema amb un abordatge transversal des de diferents àrees. “Estem netejant i adequant la zona a primera hora del matí, també ens plantegem la figura dels educadors socials a la zona i els agents cívics nocturns, també tres patrulles dels mossos acompanyaran a les patrulles de Policia Local, també pensem en ubicar controls en punts limítrofs amb altres poblacions”. Des d’En Comú Podem, Cecilia Collado anunciava que la seva formació farà seguiment de totes les accions que ha anunciat el govern. “Apostem per la convivència i mesures dissuasòries”, apuntava. “La dimensió que han agafat els botellots a Canaletes és proporcional a la manca de propostes per a la joventut de l’Ajuntament de Cerdanyola”, criticava Montse Nieto (ERC).
D’altra banda, el plenari va rebutjar la moció presentada per Guanyem i Junts en suport a Marcel Vivet i de rebuig a la sentència de l’Audiència Provincial que el condemna a cinc anys de presó.
Crematori
El crematori va tornar a ser protagonista del plenari de juliol. El consistori restava assabentat de la desestimació del recurs contenciós administratiu presentat per la Funerària Montserrat Truyols contra la inactivitat de l’Ajuntament de Cerdanyola en relació al contracte dels serveis funeraris de la ciutat. Des del govern es continua defensant quer s’ha remodelat el cementiri, s’està construint el tanatori i es busquen alternatives a la construcció del crematori. “Ara mateix no tenim solucions concretes”, anunciava la regidora d’Urbanisme, Eulàlia Mimó. “Aquest punt ens torna a recordar que la qüestió del crematori no està resolta. És un tema que en algun moment s’haurà d’acabar i aplicar unes certes dosis de valentia política. Demanem que al setembre posem fil a l’agulla i tornem a convocar la taula de treball incorporant la ciutadania mobilitzada en aquest tema”, destacava Ivan González (Guanyem). “Des d’ERC vam sol·licitar fa uns mesos que es tornés a convocar la taula de treball, però que pogués format part la Plataforma en contra del crematori. Hem trobat una nova normativa del 2018 que implica un nou escenari i hem de ser capaços d’explorar-ho”, explicava Helena Solà (ERC).