
Els responsables de l’Agrupament Escolta Pau Casals de Cerdanyola han posat en marxa una original iniciativa per combatre la proliferació de nius de la Vespa Asiàtica a Cerdanyola. Des de fa ja algun temps, a la nostra ciutat s’ha detectat un creixent nombre de nius d’aquest insecte (Vespa Asiàtica o Vespa Velutina). Aquesta espècie invasora va arribar a la península ibèrica al 2010 i la seva presència ha provocat ja l’alarma a diverses comunitats autònomes, ja que no només és un insecte especialment agressiu i destructor de les espècies autòctones si no que, a més, la seva picada pot causar efectes especialment greus en les persones que la rebin.
Els nius “visibles” no són els perillosos
“Els nius d’aquest insecte que la gent detecta penjats a les branques dels arbres son, habitualment, nius ja abandonats i que per tant no presenten cap perillositat per als veïns de les zones on es troben”, expliquen. “El problema radica en els nius actius, que gairebé sempre són totalment invisibles, perquè es troben entre les fulles dels arbres”, remarquen. Amb l’objectiu de col.laborar en la lluita contra la implantació d’aquest insecte, els responsables d’aquest Agrupament Escolta es van posar en contacte amb el Consorci del Parc de Collserola, que els va proporcionar assessorament i tot un seguit de trampes selectives contra aquestes vespes, que s’han instal.lat al Parc de la Riera, seguint les indicacions dels tècnics del Parc. Cada 15 dies, les famílies fan un control d’aquestes trampes. Un cop posada en marxa la iniciativa, alguns veïns s’han posat en contacte amb l’entitat, tot manifestant el seu interès per la mateixa i comentant la dificultat per obtenir informació, per part de l’Ajuntament, de les polítiques que es volen aplicar enfront d’aquesta plaga. En aquest sentit, consideren que seria necessari una major transparència per part de les autoritats municipals i que s’informés sobre si es té previst posar en marxa les mesures de prevenció que, fa ja temps, es troben penjades a la web de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat. Per tenir més informació podeu enviar un correu electrònic a aepaucasals@gmail.com
Confirmen el paper de la vespa asiàtica en el declivi de les abelles
Després de dos anys de recollida de dades en condicions periurbanes, el projecte UABee, el primer abellar plenament monitoritzat d’Espanya, confirma que la vespa asiàtica suposa una gran amenaça per a la supervivència de les abelles, però demostra que és possible evitar el declivi amb una gestió adequada dels ruscos.