La ZBE Cerdanyola començarà a sancionar al gener del 2025

WhatsApp Image 2024-01-26 at 11.58.51

Després de l’aprovació inicial de l’ordenança municipal de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a Cerdanyola per part del ple municipal, la proposta s’ha presentat oficialment al consistori. Està previst que Cerdanyola entri en Zona de Baixes Emissions l’1 de juliol del 2024 i que es comenci a sancionar als vehicles sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (0, ECO, C i B) a partir de l’1 de gener de 2025. Les infraccions seran considerades totes com a greus i seran de 200 euros amb un recàrrec del 30% per reincidència. Els ingressos obtinguts per les sancions es destinaran a finançar actuacions orientades a impulsar la mobilitat sostenible.

Només afectarà un 10% dels vehicles de Cerdanyola

“Aquest és el resultat de la feina conjunta entre l’Ajuntament, que és qui fa l’ordenança, i l’AMB, l’entitat supramunicipal que és qui lidera aquest tema des de fa anys”, afirmava l’alcalde carlos Cordón. A més, posava en valor que “Cerdanyola segueix un model d’èxit com és el de la ZBE Rondes”. L’ordenança està molt ben treballada de la mà de l’AMB i té tres puntals, segons la regidora Mobilitat, Conchi Martínez: la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, una important sensibilitat socials i complir amb la normativa vigent. El 16% de vehicles de Cerdanyola no tenen l’etiqueta ambiental, però d’aquests només circulen actualment un 10%. Així, tot i que la mesura afecta pocs vehicles i compta amb un gran paquet d’exempcions des de l’AMB es farà una campanya comunicativa molt important a mitjans del febrer. “Tenim tot un any per conscienciar la ciutadania d’aquest nou escenari, però no partim de zero perquè la gent ja té com a referència la ZBE Rondes”, apuntava Cordón. “És evident que tenim una obligació legal, però també tenim un compromís clar i ferm per tirar endavant aquesta política”, remarcava el batlle, que agraïa als grups municipals que amb la seva abstenció van donar un vot de confiança a la “feina que s’ha de fer entre l’aprovació inicial i la definitiva”.

El director de Mobilitat i Transport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Joan Maria Bigas, destacava que “Cerdanyola se situa entre els municipis capdavanters de la implantació de ZBE a l’àrea metropolitana”. Els efectes de la implantació a municipis com Barcelona, Hospitalet, Sant Adrià, Cornellà, Esplugues, Sant Joan Despí, Badalona o Sant Cugat demostren que s’ha aconseguit una reducció del 25% en les emissions d’òxids de nitrogen, un 10% en partícules, un 14% de partícules 2’5 i un 30% del sutge del carbó negre. “A Cerdanyola s’esperen efectes similars”, assegurava Bigas. Per conèixer l’efecte de la implantació de la ZBE A Cerdanyola “s’estudiaran la manera de capturar les dades ambientals”, explica Bigas, que assegurava que un vehicle que no pot entrar a la ZBE contamina 35 vegades més que un amb etiqueta ambiental. En aquesta línia, la regidora de Mobilitat anunciava que s’està “a punt de finalitzar el projecte d’implanció d’estacions fixes de mesura de qualitat de l’aire a Cerdanyola”.

El control es farà mitjançant càmeres i uns senyals que es col·locaran en el perímetre, com es fa a la ZBE Rondes. “Els criteris de senyalització i restricció són homogenis a tota l’AMB perquè no hi hagi confusió en la ciutadania”, explicava. Després de la ZBE Rondes, Cerdanyola s’afegeix a la segona fase d’implantació conjuntament amb Barberà, Gavà, Sant Boi, Viladecans i El Prat de Llobregat. L’AMB i els ajuntaments metropolitans ja treballen en un pla per a la implantació d’aparcaments d’intercanvi metropolitans que han d’ajudar a fomentar la intermodalitat cotxe-transport públic.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?