
La XV edició de la Cursa dels Poblats Ibèrics se celebrarà finalment aquest dissabte. L’edició d’enguany estava programada el 16 de juliol però llavors l’aplicació del Pla Alfa 3 per risc d’incendi al municipi va fer que se suspengués qualsevol activitat de risc al Parc de Collserola, entre aquestes la cursa dels Poblats Ibèrics.
L’organització de la Cursa va a càrrec del CIMS Cerdanyola i compta amb la col·laboració del Museu d’Història i la prova passarà pel Poblat Ibèric de Ca n’Oliver. Des del museu es prepararà un tram del jaciment perquè les persones esportistes i el públic puguin gaudir d’un dels indrets privilegiats de la cultura ibèrica de la ciutat. Simultàniament es preparen els obsequis per a tots els infants participants en la cursa. També col·laboren en l’organització la FEEC (Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada), l’entitat veïnal de Montflorit i el Bar Restaurant Montflorit.
Hi hauran dues curses circulars, una de 15,5 km i 600 m de desnivell positiu i una altra de 10,5 km i 425 m de desnivell positiu. Els infants tindran l’oportunitat de participar en unes curses pels carrers de Montflorit, pensades perquè siguin partícips de la festa atlètica. El Centre Cívic de Montflorit serà el centre neuràlgic de la cursa, on caldrà formalitzar les inscripcions i després de les cuses remullar-se gratuïtament a la piscina.
L’organització de la Cursa proposa minimitzar al màxim l’impacte de la prova en l’entorn natural. Per això demana a les persones participants que portin i emprin el seu propi bidó o got en els avituallaments previstos.
Poblat Ibèric de Ca n’Oliver
El poblat de Ca n’Oliver és un assentament ibèric aristocràtic que va estar habitat entre el 525 i el 50 aC, clau per comprendre l’organització del territori laietà durant l’època ibèrica. El jaciment té una superfície de 2 hectàrees i s’excava de forma gairebé ininterrompuda des del 1986. Després d’una llarga campanya i de la restauració i museïtzació de les restes arqueològiques per fer-les entenedores als visitants, al 1999 es va obrir al públic i es va incorporar de la Ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural promogut pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.
Després de més de 20 anys de recerca arqueològica, de la museïtzació i adequació de les restes i de la reproducció de tres edificis ibèrics, actualment es poden visitar més de 6.000 m2 del jaciment i comprendre’n les característiques i l’evolució. La visita al jaciment permet veure restes constructives de totes les fases del poblat, elements de la muralla, la trama urbana i la gran àrea d’emmagatzematge. La passejada pel poblat és una porta oberta al passat, a la història d’aquest assentament i a la vida quotidiana dels seus habitants.