La UME i la Generalitat desinfecten les residències de gent gran de Cerdanyola

82f3d53bbc96c7ec37014b9ba7848741

La Unitat Militar d’Emergències (UME) arribava dijous a Cerdanyola i desinfectava la residència per a Gent Gran de Canaletes. I dimarts era el torn de la residència CIM Bellaterra. El consistori va demanar la col·laboració de la Unitat d’Emergències de l’Exèrcit per netejar a fons espais d’alta concentració de persones de risc en cas de contagi de la Covid-19. La desinfecció de la resta de residències -Olivera, Montflorit i El Meu Avi- va a càrrec de la Generalitat a través d’una empresa. A l’edifici de Catalònia Fundació Creactiva s’ha fet la neteja amb recursos propis.

Tot i que a Cerdanyola no s’han fet públiques dades oficials de l’afectació de la covid-19 a les residències de gent gran, ja tenim dades globals de Catalunya. Amb dates tancades a 12 d’abril, i segons la informació que fan arribar a la Generalitat els propis centres, hi ha 3.659 persones que viuen a residències de gent gran que tenen diagnòstic de coronavirus. Aquestes persones estan aïllades, estan sent tractades i la seva atenció segueix els protocols marcats pel Departament de Salut. A més, 1.113 residents estan hospitalitzats. Des del 15 de març, han mort per coronavirus 1.825 persones residents, segons ens han informat els mateixos centres.

Dades Àrea Metropolitana de Barcelona

Segons les dades de la Generalitat, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona hi ha 42 residències amb persones diagnosticades de coronavirus i 435 amb persones amb simptomatologia. A més, hi ha 93 residents hospitalitzats i 248 morts per coronavirus. Pel que fa als professionals, 765 estan aïllats o tenen simptomatologia. Fins avui s’han confirmat també que són 343 les residències amb persones diagnosticades de coronavirus i 423 amb persones amb simptomatologia. El sistema català està format per 1.073 residències de gent gran. Pel que fa als professionals, 5.629 estan aïllats o tenen simptomatologia, d’un total de més de 75.000.

10 casos a Canaletes

A la residència de gent gran de Canaletes, l’única pública del municipi, la situació no és diferent a la que es viu aquests dies als altres centres del país. “Ho vivim amb tensió, però la situació està controlada i rebem el suport de les administracions”, explica Guasch. De moment, el centre ha patit cinc morts d’usuaris per covid-19 i actualment té 10 casos positius -més un que està hospitalitzat- i dues persones que es troben en aïllament preventiu. “Fem una revisió diària de tots els usuaris i quan salta un símptoma contactem amb l’Agència de Salut Pública i es segueixen els protocols que ells ens marquen”, apunta Jordi Guasch, membre de direcció i servei de comunicació del grup Pere Mata. En aquests moments la residència té el personal cobert a Cerdanyola -tot i tenir tres casos positius de covid-19 entre els treballadors, indica Guasch- i els professionals compten amb els equips de protecció individuals (EPIS) necessaris.

Des de l’inici de la pandèmia es realitza una comunicació -via correu electrònic- com a mínim a la setmana a tots els familiars. “I després també fem una comunicació més personal amb videotrucades o trucades, que permeten que l’usuari i el seus familiars puguin parlar entre ells”, explica el responsable de Pere Mata.

“Les residències són centres que substitueixen la llar, mai han pretès substituir els serveis hospitalaris”

“Ens sembla important recordar que les residències de gent gran no són serveis sanitaris, sinó centres de serveis socials. Les residències són centres que substitueixen la llar, mai han pretès substituir els serveis hospitalaris”, remarca el director de la residència CIM Bellaterra, Esteban Brugué. Per tant, apunta, “els recursos de les residències geriàtriques són limitats, i no poden ser responsables de l’atenció sanitària ni de les limitacions i dificultats que actualment té un sistema de salut que està desbordat”. Brugué explica que hem vist com “les autoritats sanitàries han establert de facto que la gent gran no seran considerats casos prioritaris per derivació a centre hospitalari, en raó de la limitada disponibilitat de llits hospitalaris”. I en aquest sentit, creu que a les residències se’ls hi hauria d’oferir “una alternativa raonable per traslladar els casos positius a un centre sanitari o hotel medicalitzat” per “poder preservar la salut de la resta de les persones grans que conviuen en el mateix edifici”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?