La UAB escull nou rector per votació electrònica

Javier-Lafuente

El dimarts 27 d’octubre, a les 10 hores, s’obrirà el termini per participar a les eleccions a rector de la UAB, que finalitzarà el dimecres 28 a les 16 hores. Es desenvoluparan exclusivament per votació electrònica i es podrà emetre el vot a través de qualsevol ordinador o dispositiu mòbil amb connexió a internet.

Les eleccions de rector o rectora de la UAB, que estaven previstes per al mes de maig passat, van haver de suspendre’s a causa de l’estat d’alarma declarat amb motiu de la pandèmia de la covid-19. Un cop finalitzat l’estat d’alarma, el Consell de Govern de la UAB va aprovar una nova convocatòria a l’inici del curs acadèmic 2020-2021. El termini per votar s’obrirà a les 10 h del 27 d’octubre i es tancarà a les 16 h del dia 28. Tenen dret a vot 38.361 membres de la comunitat universitària entre 1.285 electors del sector A, 2.967 del sector B, 31.979 del sector C, i 2.130 del sector D. La proclamació dels resultats definitius per part de la Junta Electoral General de la UAB tindrà lloc el 30 d’octubre.

Per primera vegada, les eleccions a rector o rectora es faran íntegrament per votació electrònica: es podrà emetre el vot a través de qualsevol ordinador o dispositiu mòbil amb connexió a internet. La UAB ha adoptat ja el sistema de votació electrònica en diverses comtesses electorals per escollir els representants de la comunitat universitària a les eleccions al Claustre i a les juntes de facultat o escola, així com a les eleccions sindicals. El vot electrònic es desenvolupa mitjançant una plataforma informàtica, comuna a totes les universitats públiques de Catalunya, promoguda des de l’ACUP i gestionada des del CSUC. Aquesta plataforma inclou sistemes de seguretat que garanteixen l’anonimat dels vots emesos i disposa de les eines necessàries per tal que els votants puguin comprovar que el seu vot ha estat emès correctament, sense que es pugui establir la connexió entre el votant i el seu vot.

El rector o rectora és el màxim representant institucional de la universitat i és escollit per sufragi universal ponderat per tota la comunitat universitària. L’electorat es divideix en quatre sectors: el professorat doctorat i amb vinculació permanent a la universitat (sector A, 51% del vot ponderat), la resta de personal acadèmic i el personal investigador en formació que exerceixi funcions de docència (sector B, 9% del vot ponderat), els i les estudiants de grau i de postgrau (sector C, 30% del vot ponderat) i el personal d’administració i serveis (sector D, 10% del vot ponderat). El mandat del rector o rectora és de quatre anys i una mateixa persona pot exercir el càrrec durant un màxim de dos mandats. Només poden presentar-se a rector o rectora els catedràtics i catedràtiques d’universitat.

Catedràtic d’enginyeria química

Javier Lafuente, catedràtic del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental, es va llicenciar en ciències químiques, en l’especialitat de química tècnica, el 1982, i es va doctorar cum laude en enginyeria química el 1988, sota la direcció dels catedràtics Manel Poch (UdG) i Carles Solà (UAB). És director del Grup de Recerca en Tractament Biològic d’Efluents Líquids i Gasosos, Eliminació de Nutrients, i Compostos Orgànics Volàtils i Olors (GENOCOV), i director del centre de transferència tecnològica de la xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya Centre Tecnològic per al Tractament Integral de les Emissions Gasoses, Efluents Líquids i Residus Sòlids (BIO-GLS). Lafuente ha treballat al Massachusetts Institute of Technology (MIT) de Boston, a l’Institut National Polytechnique de Grenoble (INP), a la Universitat de Califòrnia (UC) i a l’Illinois Institute of Technology (IIT) de Chicago. La seva recerca s’ha centrat en l’aplicació de sistemes biològics al tractament d’efluents contaminats. És autor de 141 publicacions en revistes indexades amb més de 3.500 citacions i ha dirigit 12 tesis doctorals i nombrosos projectes de final de carrera. Ha creat també dues empreses derivades (spin-off) de caràcter ambiental per a l’aplicació de tecnologies capdavanteres al tractament d’efluents. Pel que fa a la gestió, ha estat director de grup de recerca, director de Departament, i vicerector d’Innovació i Projectes Estratègics des de 2016.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?