La UAB emet per a tot el món un concert pel 50è aniversari del disc ‘Tubular Bells’ de Mike Oldfield

WhatsApp Image 2023-05-24 at 12.24.26

El proper 25 de maig (21 hores) la Universitat Autònoma de Barcelona emetrà, gratuïtament i per a tot el món a través del seu canal de YouTube, un concert commemoratiu del 50è aniversari de la publicació del disc Tubular Bells del músic britànic Mike Oldfield, interpretat per l’orquestra Opus One, dirigida per Xavier Alern.

L’esdeveniment, coproduït per la UAB i Opus One, compta amb la col·laboració del Sincrotró ALBA, que ha cedit les seves instal·lacions per crear una atmosfera única que uneix ciència i art en un marc incomparable.

Un clàssic de la música contemporània

El 25 de maig de 1973, Mike Oldfield, aleshores un desconegut músic britànic de vint anys, va publicar Tubular Bells, el seu primer àlbum en solitari, un projecte que, dos anys abans, va ser rebutjat per diverses companyies discogràfiques per la seva aparent falta de comercialitat. L’estudi de gravació The Manor, on Oldfield treballava com a músic de sessió, va confiar en el seu talent artístic i l’obra es va convertir el primer llançament de Virgin Records, de Richard Branson, i va esdevenir un dels discos més influents de la història de la música contemporània.

Segons el professor Alern, el primer disc d’Oldfield representa “una obra clau de la música contemporània, que pertany a l’època en què la frontera entre la música culta i la música urbana era més imprecisa que mai”. Tubular Bells, que ha acumulat més de 20 milions de còpies venudes, va ser part, també, de la banda sonora original de la pel·lícula de 1973 de William Friedkin, L’exorcista.

Una altra peculiaritat de Tubular Bells és que el compositor britànic va tocar gairebé tots els instruments (piano de cua, honky-tonk, guitarra elèctrica, acústica i clàssica, percussió, orgues Farfisa, etc.) que van intervenir a l’enregistrament: “la seva astoradora destresa instrumental, així com la bellesa de les seves melodies i l’enginy per barrejar sonoritats d’estils musicals diferents, li van fer valer el sobrenom del Mozart del segle XX”, destaca el professor de Musicologia de la UAB.

El projecte d’Opus One  

Opus One és agrupació musical d’instruments contemporanis de setze músics entre els quals hi ha diversos professors i exalumnes de la UAB i que impulsada Xavier Alern per retre homenatge a Mike Oldfield i al cinquantenari de la seva obra mestra. El nom del grup musical està relacionat amb el títol que originalment havia de tenir el disc, però Oldfied va canviar d’idea quan es va fixar en unes campanes tubulars durant una sessió de gravació, i que posteriorment va incorporar al seu projecte.

La seva proposta consisteix a oferir una interpretació de Tubular Bells acurada, sense anacronismes i amb el màxim respecte per l’esperit del mític enregistrament de 1973.

Posteriorment a aquesta estrena, Opus One encetarà una gira mundial que s’iniciarà el dia 13 de juny amb un concert al Palau de la Música Catalana de Barcelona on interpretaran aquesta i altres obres de Mike Oldfield i que comptarà amb la participació de la cantant escocesa Maggie Reilly, coneguda pels seus èxits amb l’autor britànic.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?