La ‘Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola’ es constituirà dimarts

1b6069f7031f5df88e14909413a02435

La  ‘Taula per a la Reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola del Vallès’ serà una realitat el proper dimarts, quan es constituirà oficialment. I precisament aquesta va ser la protagonista de gran part del debat del ple municipal extraordinari d’ahir dijous. El govern municipal porta ja setmanes treballant en la constitució de la taula de diàleg en paral·lel a l’elaboració d’un document base que serveixi com punt de partida, apuntava l’alcalde Carlos Cordón. La taula tindrà una comissió de l’àmbit social i una comissió de l’àmbit econòmic. “La cooperació de tothom, de totes les forces polítiques i dels agents socials i econòmics de la ciutat, ha de fer possible una reactivació econòmica i social sòlida i solidària, que no deixi ningú enrere”, remarcava Cordón. L’oposició celebrava que finalment es constitueixi una taula que fa setmanes que es reivindicava i demanava celeritat en els calendaris de treball i també que es concretin els diners dels quals disposarà el consistori per fer front als efectes de la pandèmia. “Segurament hem anat lents en algunes coses, però agilitzarem el calendari de la taula”, prometia el batlle: “Intentarem fer una primera jornada de treball ja la mateixa setmana. Com abans es puguin anar reunint les comissions millor per a tots”. La taula, destacava Cordón, “ens ha de servir per escoltar a tots els actors” i “hem de sortir amb una resposta contundent i unitària per poder donar resposta a les diferents situacions, tot i que hem de ser conscients que no podrem arribar a tot”. 

Què diu l’oposició?

“Ara ve una crisi econòmica sense precedents. Sóc conscient que l’administració pública no és una empresa privada, i els processos que han de ser urgents s’eternitzen. Moltes famílies a dia d’avui segueixen sense cobrar els ERTE i molts autònoms encara no han cobrat la prestació per cessament d’activitat o baixa facturació” apuntava el portaveu del PP, Manuel Buenaño, que sobre la constitució de la taula assegurava que “els nostres veïns esperen que siguem àgils i concretem amb la major celeritat possible les ajudes que els podem oferir”. A més, Buenaño preguntava al govern de quants diners disposarà l’Ajuntament per ajudar a famílies, autònoms i empreses de la nostra ciutat. “Quan ho sapiguem els presentarem les nostres propostes abans de la celebració de la taula”, anunciava Bueñaño.

Des de Junts s’apuntava que “caldrà estar molt atents al Pla de desescalada per a Cerdanyola” i el seu portaveu, Joan Sánchez, es mostrava satisfet perquè finalment s’ha fet la convocatòria de la taula de Reconstrucció Social i Econòmica. “No ens agrada el nom, Taula de reconstrucció. Nosaltres vam proposar Taula de Reactivació Econòmica. No s’ha destruït. El comerç, les empreses afectades, hi són. A algunes els caldrà una empenta per reactivar-les”, apuntava Sánchez, que posava en valor el fet que la taula es farà amb la participació dels representants del teixit associatiu local, que “demostraran un cop més que l’associacionisme és un dels puntals de la nostra societat i que mereixen el màxim d’espais de participació i també decisió dins del nostre ajuntament”.

En Comí Podem valorava positivament les mesures que fins ara ha pres el govern municipal i que a la Taula s’hagin incorporat tots els col·lectius. “Ara el repte és teixir aliances i consensos”, indicava la regidora Cecilia Collado, que mostrava la seva preocupació pels treballadors del servei de menjador de l’escola la Sínia: “Alguns no han cobrat ERTE i altres l’han cobrat malament, govern ha de fer el seguiment”

“Celebrem que En Comú Podem estigui content per l’acció del govern, però Guanyem no ho està. Fa sis setmanes vam entrar 13 preguntes i només se’ns han contestat parcialment 5”, reclamava Laura Benseny. “De totes les propostes que els hi hem presentat no sé què n’han fet. Quan es governa ha d’haver-hi molta feina, però també ha d’haver-hi feedback”. Des de la formació es mostraven decebuts amb el govern socialista: “Comencin a fer política d’escoltar l’oposició si volen fer aliances”.

“La taula de reconstrucció en abstracte ens sembla bona idea, ara cal veure com es materialitza”, defensaven des de Ciutadans. L’objectiu de la taula, destacava Gorka Samaniego, és que “els ciutadans tinguin la certesa que les mesures adoptades es realitzaran”. El regidor també apuntava que és important explicar com serà la desescalada i fer-ho amb diàleg i consens amb les parts implicades. “I el consens no són accions, sinó l’actitud d’arribar a acords”, etzivaba al govern.

“Les mesures presses fins ara són absolutament reactives, estaria millor tenir un pla de reactivació econòmica”, assegurava el regidor Albert Turon (ERC). “De tot això esperem poder parlar a la taula de treball, que arriba tard. Les conclusions arribaran al juny. No poden agilitzar el calendari?”, demanava Turon, que reiterava l’oferta dels republicans d’estar a la disposició del govern municipal: “Els convidem a comptar amb l’oposició com un aliat per arribar allà on tinguin més dificultats”.

De quants diners disposarà l’Ajuntament per fer front als efectes de la pandèmia del coronavirus?

“Espero tenir la setmana vinent la xifra de diners disponibles per front a aquesta situació”, responia l’alcalde a les preguntes de l’oposició. “Serà la més alta que la llei ens permeti”, puntualitzava el regidor de Finances i Serveis Econòmics, Javi Sánchez.  A més, Cordón assegurava que s’està treballant en concretar el pla de desescalada “amb la màxima previsió i mínima afectació”. El batlle reivindicava la feina del govern davant les crítiques de Guanyem: “No estem asseguts sense fer res, no parem. És cert que potser en algunes respostes anem tard, però ho farem en la mesura de les nostres possibilitats”. També apuntava que totes les propostes presentades per l’oposició es tenen en compte. “La peatonalització d’alguns carrers que feia Guanyem s’ha valorat no tirar-la endavant en aquest moment”, anunciava.   

Modificació del pressupost municipal

D’altra banda, el Ple també va donar llum verda a una modificació de pressupost municipal que ascendeix a 414.665,20 euros. Uns diners que serviran per fer front a factures pendents de pagament de l’any 2019, segons explicava Sánchez. L’oposició va coincidir en la necessitat que els proveïdors cobrin quan toqui i “amb aquesta situació encara més”.

En l’apartat econòmic, al ple també s’informava de la liquidació del pressupost municipal de 2019 amb un superàvit de liquidació de 7.530.525,16€  i un romanent de tresoreria per a despeses generals de 11.068.083,46€”.

Suspensió dels contractes de gestió del servei públic d’escola bressol municipal Monflorit i Cordelles

Finalment, també va tirar endavant la suspensió dels contractes de gestió del servei públic d’escola bressol municipal Monflorit i Cordelles. “Ha quedat demostrat la impossibilitat de l’execució del contracte per la situació de pandèmia”, apuntava el regidor D’Educació, David González. Els efectes de la suspensió s’ajusten a la regulació prevista en l’art. 34.4 del Real decreto-ley 8/2020 de 17 de març, que dona dret a l’empresa concessionària al restabliment de l’equilibri econòmic del contracte mitjançant, en aquest cas concret, tal com estableix l’informe emès per part del servei d’educació, la modificació de les clàusules de contingut econòmic incloses en el contracte, prèvia sol·licitud i acreditació fefaent de la realitat, efectivitat i import per part de l’empresa contractista de les despeses esmentades.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?