
La Taula de Patrimoni de Cerdanyola reclama l’actualització urgent del Catàleg de Protecció Arquitectònic de la ciutat. L’actual Catàleg es va aprovar l’any 2003 i caldria actualitzar-lo de forma urgent, ja que es va redactat abans de que entrés en vigor la vigent llei d’Urbanisme (TRLU2010), i 10 anys després de l’aprovació de la Llei de Patrimoni Cultural que permet qualificar els bens en Bens Culturals d’Interès Local (BCINs) i Bens Culturals d’Interès Nacional (BCINs).
“La notícia que la torre modernista ubicada a la Rambla Montserrat número 7 és a punt de desaparèixer” ha motivat la Taula de Patrimoni- “entitat d’entitats” que agrupa a AFOCER, CRAC, Associació d’Artistes Plàstics de Cerdanyola, Amics del MAC, GREC i La Constància- a sol·licitar a les autoritats que posin en marxa l’actualització del Catàleg de la forma més urgent possible.
EL PATRIMONI MODERNISTA DE CERDANYOLA PATEIX UNA NOVA PÈRDUA
Segons dades recavades per la Taula de Patrimoni, aquest edifici reuneix un gran nombre de característiques que el farien mereixedor de ser conservat com a patrimoni arquitectònic de la ciutat. “Deplorem que L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès hagi hagut d’aprovat aquest enderroc d’una casa modernista de l’arquitecte Balcells per ubicar un bloc d’habitatges, degut a les limitacions de l’actual Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic-PEPPAA que es va aprovar el 2003”, critiquen. Des de llavors, “no s’ha incorporat cap nou edifici ni cap element de protecció de paisatge urbà, ni s’ha fet cap seguiment municipal del PEPPAA i la seva avaluació”. La Taula de Patrimoni considera que aquest enderrocament mereix una reflexió política al voltant d’aquest tema: “Si aquest edifici hagués estat inclòs al catàleg, el seu enderroc s’hagués pogut evitar. I si l’Ajuntament disposés de mitjans per detectar el valor patrimonial no protegit, s’haguessin pogut posar en marxa altres mesures, com ja es va fer en el passat amb edificis no protegits, com en el cas de la nau Bayetes (Mercadona) el 2010 que es varen salvaguardar sense estar protegits pel Catàleg-PEPPAA”.
L’edifici correspon a una primera època de Balcells
“Se’n va un patrimoni més de la ciutat, la casa del senyor Tomàs, que va morir fa molt temps. Per dins té una gran elegància, sostres alts obertures i finestres mesurades, amb molta llum a l’interior, és perd un edifici de valor patrimonial de l’època més rellevant de l’urbanisme de la ciutat, el modernisme i el noucentisme”, destaquen des de la Taula. Aquest és un dels darrers edificis modernistes de Cerdanyola, un testimoni de la història i la identitat modernista de la ciutat, que desapareixerà com al seu dia va passar amb la Torre Moruna.
L’edifici correspon a una primera època de Balcells coincident amb la Casa Parroquial o rectoria de l’església, i esdevé un edifici molt propi de Balcells. E.M.Balcells va ser arquitecte municipal de Cerdanyola i va construir molts edificis d’habitatge. Els seus edificis més coneguts a nivell local són l’Ajuntament, les Escoles del c. Escoles, va reformar Can Domènech amb la imatge actual, les cases de la Plaça Sant Ramon i Can Diviu al Passeig Cordelles, i entre molts altres, la casa de la Carretera de Barcelona 164, i la casa de l’Avinguda de Sant Iscle 7. Aquests dos últims “són exemples d’edificis sense protecció i que podrien patir la mateixa dissort que l’habitatge de la Rambla Montserrat 7”.