La Taula de Patrimoni lamenta el més que previsible enderroc de la Masia Santos

WhatsApp Image 2023-02-01 at 13.03.27

La Taula de Patrimoni de Cerdanyola deplora la que més probable desaparició de la popularment coneguda com “Masia Santos”. Aquesta torre no està inclosa al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Cerdanyola que es va aprovar l’any 2003. En aquell moment, no es va incloure perquè es desconeixien parts de la seva història i no es consideraven factors com els criteris de gènere, ja que va ser un important centre de producció tèxtil femení a la ciutat.

Especialistes consultats per l’entitat apunten que actualment podria  haver-hi 100 edificis al terme municipal que caldria estudiar si han de ser protegits. “Per evitar futures pèrdues, tornem a reclamar la urgent actualització del Catàleg de Protecció Arquitectònic, que el Ple Municipal valori aquesta situació en la qual  ens trobem i tornem a reafirmar la nostra voluntat de col·laboració en tot allò que estigui al nostre abast”, destaquen

El valor de l’edifici

Sobre el seu valor arquitectònic, hi ha estudis més actuals que consideren que forma un conjunt amb l’edifici que actualment acull l’INEM, que hagués estat positiu conservar en la seva integritat. És projecte, a més, d’Eduard M. Balcells, un dels arquitectes que més petjada va deixar en el seu dia a Cerdanyola. Autor, entre d’altres, del projecte de l’edifici de l’Ajuntament.

Davant les informacions que aquest edifici estava a punt de ser enderrocat, el 15 de setembre la Taula va entrar una instància a l’Ajuntament on sol·licitava la suspensió temporal de la llicència d’enderrocament per poder fer un estudi patrimonial, una reunió amb les regidories afectades per aquest tema i la urgent actualització del PEPPAA-Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic. “No vàrem obtenir cap mena de resposta per part de l’Ajuntament”, asseguren. A l’octubre van entrar una nova instància i tampoc van obtenir resposta. “La conseqüència d’aquest aclaparador silenci constitueix, al nostre entendre, una nova mostra de la paràlisi que afecta al nostre consistori en la protecció del patrimoni  i que, aparentment, tindrà ara com a conseqüència la desaparició d’un nou edifici amb interès històric i arquitectònic sense fer, ni tan sols, els estudis previs que demanàvem”, lamenten.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?