La proposta de pressupost “progressista” del govern municipal preveu 13 milions en inversions

canllopisnoti

Tot i que encara continuen les negociacions amb l’oposició, les previsions del govern municipal passen per portar la proposta de pressupost municipal per al 2022 a un ple extraordinari el 10 de desembre. “És el tercer any de mandat i volem presentar el nostre tercer pressupost per seguir consolidant l’estabilitat que tant necessitava l’Ajuntament i la ciutat”, remarcava l’alcalde Carlos Cordón. Per a l’executiu local, la proposta -que qualifiquen de “progressista” i “transversal”- permetrà “avançar en la cohesió social de la ciutat”, crear “activitat econòmica i ocupació”, així com “seguir millorant l’espai públic”.

“Que sigui el tercer pressupost que presentem diu molt del govern i de l’equip de la casa. Anem per molt bon camí i estem molt satisfets, tot i que encara pot millorar amb les aportacions dels grups que no estan definitivament tancades”, destacava el regidor de Finances, Javi Sánchez.  “Hem parlat amb tots els grups i el pressupost té una petjada de tots. La voluntat sempre ha estat portar uns pressupostos tan consensuats com sigui possible. Hi ha uns quants grups polítics amb els quals ens hem entès millor que amb altres. Però estem oberts a parlar amb tothom”, valorava el batlle.

Un 0,34% menys que el pressupost del 2021

Inicialment, el pressupost és de 64.246.746 euros, un 0,34% menys que el pressupost de l’any 2021. Però, segons explicava Sánchez, a l’aprovació definitiva s’hi afegirà un romanent de tresoreria de 10’5 milions d’euros que es podrá destinar a inversions.

3’7 milions per a polítiques socials

El pressupost municipal per al 2022 destinarà 3’7 milions a polítiques socials -“perquè ens creiem que no s’ha de deixar ningú enrere”, apuntava Sánchez, 1’2 milions per fomentar l’ocupació i l’activitat econòmica i més d’1’7 milions per al nou contracte de jardineria. Entre les xifres, destaca l’augment de la despesa de Cultura en un 19’75% “per seguir potenciant” la Festa Major del Roser de Maig i el Festival Internacional Blues de Cerdanyola, l’augment del 45’33% per iniciatives de sensibilització social i participació relacionades amb la gent gran; l’augment d’un 30% en polítiques d’igualtat dins les partides de Feminisme i LGTBIQ+; 700.000 euros per transformació digital i modernització de l’Ajuntament i 20.000 euros per a l’elaboració del Pla Local de Joventut.

No s’incrementa la pressió fiscal a la ciutadania

Els ingressos per impostos es mantindran en els mateixos nivells que l’any 2021 i s’espera recaptar 31.041.700 euros, el 63% d’ells de l’Impost de Béns i Immobles, que es congela. “No hem pujat la pressió fiscal a una ciutadania que ja està prou asfixiada”, destaca el govern, que afegeix que només s’ha pujat l’import de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE). L’apartat d’ingresos preveu una reducció del 3’17% en l’impost de vehicles i l’augment del 3’7% pel nou càlcul de les plusvàlues, on s’ha marcat l’import més baix dels últims cinc anys -5’5 milions-, tal com recomana la Diputació de Barcelona.  També en l’apartta d’ingressos, les taxes augmenten un 4’8% davant la previsió que l’eliminació progressiva de restriccions sanitàries fa que augmenti l’ús de serveis i equipaments i l’altra gran pota dels ingressos municipals, les transferències, pugen un 12% fins els 22’3 milions d’euros, per l’augment de l’import provinent dels tributs de l’Estat.

Fons NextGeneration

L’Ajuntament optarà als fons NextGeneration de la UE. L’Ajuntament ja ha presentat un projecte a la convocatòria de Transformació digital de l’Administració Local i vol tornar a fer-ho en les convocatòries previstes per al 2022 d’implantació de les Zones de Baixes Emissions, la Rehabilitació d’edificis públics, millores en l’eficiència energètica i l’impuls a l’activitat econòmica local.

Les principals inversions

En l’apartat d’inversions, el govern municipal preveu destinar més de 13 milions d’euros a inversions. Concretament s’invertirà en la cobertura de les pistes de la ZEM Fontetes (523.000€) i diferents actuacions a la zona esportiva (500.000€); en la creació d’un centre de dia (200.000€) – es farà un estudi que avaluï la seva ubicació i model-, en un nou espai polivalent a la zona del Riu Sec (855.000€) – es farà als terrenys on la Generalitat tenia previst fer una escola, al costat de les pistes de tennis i pàdel del carrer de Riu Sec-, en la reforma de Ca n’Altimira (625.000€), en l’adequació de la Torre Llopis – el govern assegura que encara es desconeix l’ús que es donarà a l’edifici, però Cordón avançava que s’obrirà el jardí  s’obrirà a la ciutadania- (250.000€), en adquirir un nou habitatge de gestió municipal –per  augmentar el parc públic que es pot destinar a emergències socials- (250.000 euros) i en instal·lar plaques solars en edificis municipals (200.000 euros)

En l’apartat de barri, s’invertiran 833.500 euros en la reurbanització Fase II Fontetes, 1.866.000 euros en la reurbanització Fase II Serraperera i 100.000 euros en la  reurbanització Fase IV Martinica.

També s’invertirà 100.000 euros en el pla d’adequació dels polígons industrials, 1’2 milions en l’adquisició d’una nova nau per a la Brigada Municipal i 250.000 euros en parcs infantils i instal·lació zona d’ombra.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?