La primera instal•lació de gas 100% renovable sortirà de l’abocador Elena

_dsc2969

La planta de Naturgy,  podrà injectar 12 GWh/any a la xarxa, un volum equivalent al consum de gas natural de 3.200 habitatges i evitarà l’emissió a l’atmosfera d’aproximadament 2.500 tones de CO2/any, que equivalen a plantar uns 5.000 arbres

La nova planta, ubicada al costat de l’abocador de residus Elena al Parc de l’Alba, ha suposat una inversió de 2,2 milions d’euros i amb ella la companyia fa un pas més en la seva aposta per la transició energètica i l’economia circular, i se situa a l’avantguarda en innovació per poder desenvolupar aquest important vector energètic. El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa i l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, han visitat la nova planta acompanyats del conseller delegat de Nedgia, la companyia de distribució de gas de Naturgy, Narcís de Carreras, del director general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, Manel Torrent; així com del director del Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès del Parc de l’Alba, Pere Solà. El conseller mostra satisfacció per veure per primera vegada una planta de gas renovable, que considera “una manera eficient de resoldre un problema de contaminants i canalitzar-lo en termes d’energia neta” amb l’avantatge del “quilòmetre zero”, que fa que no s’hagi de dependre d’altres països i de la geopolítica i amb un sistema que es podria utilitzar per reciclar els purins del bestiar porcí.

Naturgy, a través d’aquesta planta de gas renovable, recuperarà el biogàs produït i en realitzarà un aprofitament energètic. La companyia ha explicat en un comunicat que amb aquesta instal·lació dona “un pas més en la seva aposta per la transició energètica i l’economia circular, al mateix temps que se situa a l’avantguarda en innovació per poder desenvolupar aquest vector energètic”.

La posada en marxa de la planta de Cerdanyola és, segons Naturgy, “un clar reflex també de l’aposta de la companyia per la producció local, de cara a reduir la dependència energètica de l’exterior, al mateix temps que es potencia una gestió sostenible dels residus generats i es fa un pas endavant cap a l’economia circular”.

El resultat del dipòsit Elena no ha estat l’anunciat en el moment de la seva posada en marxa

El  dipòsit  controlat  Elena  és  el  rebliment  d’una  antiga  argilera  amb autorització ambiental des de l’any 2001 a nom de Cerámicas Sugrañes. Aquesta estableix reblir-la amb residus no especials (Classe II) i amb un contingut de matèria orgànica inferior al 15%.  L’any  2007,  any  en  que  comencen  a  entrar  residus,  s’incorpora  un  canvi  no  substancial  a  l’autorització  ambiental,  ja  a  nom  de  Puigfel  SA,  amb  bales  de  baixa  biodegradabilitat  procedents  d’ecoparc  i  subministrades  per  l’Àrea  Metropolitana  de  Barcelona (AMB). El  dipòsit  Elena  tenia  una  capacitat  de  870.000  m3  i  s’hi  van  dipositar  poc  més  de  575.000  tones  de  bales.  La  darrera  bala  d’ecoparc  va  entrar  el  31  de  desembre  de  2011, i tot seguit van començar els treballs de segellat superficial. El  desembre  del  2012  es  va  detectar  presència  de  biogàs  a  l’exterior  del  dipòsit  Elena  pels  serveis  tècnics  del  Parc  de  l’Alba. Diversos estudis van demostrat la  sortida  de  biogàs  tant  a  sobre  del  propi  abocador  (emissió  directa  a  l’atmosfera)  com  en  profunditat  a  través  del  subsòl  al  llarg  de  tot  el  seu  perímetre. D’aquesta manera, un dipòsit controlat de bales d’ecoparc, que havia de ser modèlic i no  generar  pràcticament  biogàs,  va  començar  a  produir-ne  degut  a  l’entrada  d’aigua  de pluja pels laterals del vas durant l’explotació del mateix, la qual va mullar el residu i va fer que la matèria orgànica de mitja i lenta descomposició, que no havia d’arribar a la  fermentació,  ara,  molla,  ho  fes.  Per aquest motiu es va construir una barrera per evitar la sortida d’aquest gas.

Redacció

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?