La pol·linització primaveral arribarà abans i serà més forta de l’habitual
Polen

853197cadb7f0bf1a498fa7fcc83ce07

Els experts reclamen diferenciar els símptomes de l’al·lèrgia amb els del covid-19. La febre, habitual en els malalts per coronavirus, rarament apareix en els processos al·lèrgics

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual a Catalunya i seran importants, amb nivells per sobre de la mitjana des de 1994, la qual cosa pot causar també un augment de les al·lèrgies. Així ho indiquen les previsions dels nivells de pol·len i espores en l’atmosfera a Catalunya per als pròxims mesos fetes públiques aquest dimecres per investigadors de la Xarxa Aerobiológica de Catalunya (RAC) de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB.

Aquest escenari només variaria si les temperatures pugessin de forma sobtada, provocant l’esgotament avançat de la floració, i si les pluges es concentren a les hores diürnes quan les flors estan obertes. Els alts nivells de pol·len doncs fan preveure una primavera complicada per les persones amb al·lèrgies. Aquí, els experts fan una crida a diferenciar els símptomes de les al·lèrgies dels que produeix el covid-19. Els principals símptomes descrits en la COVID-19 són febre (88,7-91,7% dels pacients), tos seca (67,8-75%), que pot arribar a irritar la faringe ocasionant faringitis, cansament (75%) i dificultat per respirar, a vegades acompanyada de sensació d’opressió toràcica. Els símptomes gastrointestinals, tot i no ser tan freqüents, també poden aparèixer. En el cas de que els símptomes respiratoris siguin ocasionats per patologia al·lèrgica, rarament apareix febre ni símptomes gastrointestinals i predominaran la mucositat i la congestió nasal, molt menys freqüents en el cas de la COVID-19. Els pacients al·lèrgics al pol·len, especialment al de la parietària, poden tenir prurit (no dolor) al paladar i/o a la gola.

Si sóc al·lèrgic, tinc més risc de patir infecció per SARS-CoV-2 / COVID-19?

Les principals malalties associades a aquesta infecció sembla que serien la hipertensió arterial (30%), la diabetis mellitus (12,1%), les malalties cardiovasculars o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (en menor freqüència 1,4 %). Per tant, ara per ara no s’ha demostrat que les malalties al·lèrgiques i l’asma siguin factors de risc per patir la infecció per SARS-CoV-2 / COVID-19.Durant el brot de SARS a Singapur o Hong Kong no es va observar un augment de les re-aguditzacions d’asma. Això es va atribuir als canvis en l’estil de vida de les persones asmàtiques: tancament d’escoles, mesures de prevenció i ús de mascaretes, entre d’altres. Ara bé, com que les infeccions respiratòries, especialment les víriques, poden ser desencadenants de crisis d’asma, cal extremar les mesures de prevenció. És molt important no descuidar el tractament antiasmàtic de base per tal que l’asma estigui ben controlada.

La primavera podrà frenar la COVID-19?

Si bé la majoria de virus, incloent alguns tipus de coronavirus, frenen la seva activitat quan les temperatures augmenten, en el cas de la COVID-19, actualment encara no existeixen evidències d’aquest fet ja que a països com Singapur s’hi han registrat casos tot i haver-hi temperatures i humitat altes.

– Redacció

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?