‘La periferia’, primera novel·la del cerdanyolenc J.Miguel López
la periferia llibre

9bb0829a333b5390f3f06935811f1da4

Arriba a l’entrevista amb la novel·la d’Isidre Grau ‘L’home que perseguia la veritat’ sota el braç. “Jo sóc client de l’Aranya i l’Olívia em va dir que era l’autor de Cerdanyola, la veritat és que m’està agradant”, explica el cerdanyolenc J.Miguel López, que acaba de publicar ‘La periferia’. La seva primera novel·la ja està disponible a la llibreria L’Aranya i també a Amazon (on també es pot comprar la versió ebook).

J. Miguel López va néixer a la platja del Rinconcillo de Algeciras al 1958, des de 1962 resideix a Catalunya i fa 12 anys que viu a Cerdanyola. Pel respecte que té als escriptors, va esperar que transcorregués molt temps abans de fer-li cas al seu ànim, que li demanava que passés de la lectura a l’escriptura. Però finalment al 2016 emprèn l’aventura de posar-se a escriure després de realitzar diversos cursos de narrativa. Tot va començar amb un curs d’escriptura terapèutica online -“tota l’escriptura és terapèutica d’alguna forma”, apunta- que va despertar la seva curiositat i el va conduir a fer més cursos i a la compra de llibres d’escriptura creativa. Els primers resultats serien contes i després arribarien tres noveŀles curtes que ha editat. Després d’escriure la seva novel·la ‘La periferia’, ha cregut que era el moment de publicar i donar a conèixer aquest text, que és un viatge directe a centre de la seva adolescència. Publicat a finals del 2019 i és fruit del treball d’un any i mig.

UN VIATGE EMOCIONAL D’ANADA I TORNADA

El dia que ha de tenir la cita de la seva vida, Raúl rep una trucada telefònica del seu fill que el traslladarà, de cop, més de quatre dècades enrere en el temps i el col·locarà de nou en la perifèria. I en aquest espai vital tornarà a sentir -juntament als seus amics Ito, Toni, Manu i Jolis- l’entusiasme, les pors i les incerteses d’un adolescent; en un planeta que ja havia presenciat l’arribada de l’home a la Lluna, el Festival de Woodstock, el maig de l’68, i en el qual s’havia projectat 2001: Odissea de l’espai, de Stanley Kubrick.
Raúl, en una intensa tarda nit, que per a ell comença amb Crybaby, de Janis Joplin i acaba amb Real Gone Kid, de Deacon Blue, es veurà sacsejat per un viatge emocional d’anada i tornada. “Volia recollir en certa manera tot el que ens va passar als nens quan jugàvem al carrer. Ubico el text al 1972, jo tenia 14 anys”, explica.

‘La periferia’ fa referència un barri perifèric de Barcelona de gent que va venir de fora, que era de classe obrera i que parlava en castellà. “Jo no sóc un dels nanos protagonistes, però sí que són records dels meus 14 anys”, confessa. La portada, feta en coŀlaboració amb el seu fill, representa “aquell nano a qui se li ha fet de nit jugant a la pilota al carrer”. Les primeres impressions que ha rebut de la novel·la són molt positives: “La gent de 50 i 60 anys -i fins tot els que tenen 40 anys- em diuen que li ha recordat la seva infantesa per recordar el seu grup d’amics al carrer. És un viatge a la seva infantesa”. Després de quatre anys escrivint assegura que ja ha trobat una veu pròpia, que defineix com a fresca i actual. “Hi ha un llenguatge nou que se m’escapa, però intento ser proper i crec que arribo a les persones de 40 anys, a gent més jove ja és més complex”.

JA TREBALLA EN LA PROPERA NOVEL·LA

Aquest economista de formació, que treballa fent informes tècnics a la Generalitat, confessa que ara viu com una mena de crisi creativa: “Penso que hauria d’escriure millor o llibres més llargs, però ja passarà. L’escriptura va ser una gran troballa a la meva vida, tinc ganes de millorar”. Les seves ganes d’escriure l’han portat a estar treballant en una propera novel·la. ‘Con sabor a menta’. De moment, ja té títol i argument: “Una persona de 90 anys a qui li detecten una malaltia terminal i ha de decidir què fa. A partir d’aquí dibuixo tota la seva història” . –

N.Ferrer

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?