
L’Odissea d’ Homer, L’Abans -un llibre dedicat a la història local-, i un ebook van ser els darrers llibres en arribar a la nova Biblioteca Central de Cerdanyola, procedents de l’antiga biblioteca de Ca n’Altimira. Els gegants de la ciutat eren els encarregats de tancar una simbòlica cadena que durant mitja hora ha servit perquè més de 450 persones voluntàries lliguessin ambdues seus de la Biblioteca de Cerdanyola del Vallès i completessin el trasllat de més de 50.000 documents d’un edifici fins a l’altre.
El nou equipament, que ha tingut un cost aproximat de 5 milions d’euros- finançats al 50% amb fons europeus del programa Urban i el 50% restant a càrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya- ha integrat tota la superfície disponible en una àmplia biblioteca amb espais diàfans. A la planta baixa hi ha l’hemeroteca i les Aules d’Estudi Nocturn, que es conceben perquè tinguin una entrada independent. La planta semisoterrània acull la sala de lectura general i l’espai per a treballs en grup. La sala infantil es situa a la primera planta, mentre que la segona esdevé un espai polivalent de 400m2. L’edifici disposa també d’espais per a noves tecnologies.
“Avui és un dia d’emocions i agraïments, en què es materialitza i es fa realitat un somni. La Biblioteca Central va iniciar el seu camí el 2010 i ara és una realitat”, assegurava durant la inauguració la regidora de Cultura, Montse Montiel, que agraïa la tasca de “tota la gent que hi ha treballat i que ha col·laborat en el projecte, que deuen ser al voltant del mig miler”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, destacava que una “biblioteca és l’equipament més democràtic, un servei gratuït i universal, pels més petits i més grans”. Carmona, que apuntava que la inauguració “marca un dia abans i un dia després en la promoció de la lectura a Cerdanyola”, afirmava que amb la inauguració de la nova Biblioteca Central “recuperem un espai, i no només el recuperem sinó que transformem i sumem”.
El vicepresident de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogués, remarcava que la Biblioteca Central és “un projecte de present i futur” ja que la biblioteca “dóna resposta a les necessitats del 2015 i també a les necessitats de 2025”. Per a Fogués, la cadena humana exemplificava “la suma d’esforços de tres administracions que sumen i que han fet realitat aquest servei que és universal i gratuït”. I el Diputat de Cultura, Carles Combarros, assegurava que el nou equipament és “un projecte de consens” que genera “cohesió en el municipi”.