La marca ‘Cerdanyola Ciutat del Coneixement’ es presenta com el primer pas “per vestir el futur” del municipi

ciutatdelconeixement

“Cerdanyola és moltes coses, però sobretot és una ciutat disposada a ser una eina eficaç de transferència del coneixement, una ciutat capaç de comunicar-se i de respondre a les necessitats de les empreses, dels emprenedors, de la comunitat educativa, de la comunitat de recerca i dels problemes i els anhels dels seus veïns i veïnes”. Amb aquest argument principal, el regidor de Ciutat del Coneixement, David González, presentava la marca ‘Cerdanyola Ciutat del Coneixement’en un acte online que va comptar amb representants dels diferents agents estratègics de la ciutat. “Ara és el moment de fer aquesta retòrica realitat, la marca de ciutat ens ha de servir per vestir el futur, que creiem fermament que passa pel coneixement”, remarcava l’alcalde Carlos Cordón.

Cerdanyola del Vallès, on neixen les idees

Cerdanyola del Vallès compta en el seu terme munici­pal amb la primera gran concentració d’instal·lacions de recerca de gran envergadura del Sud d’Europa, així com empreses del coneixement. D’entre els diferents agents existents a la ciutat, cal destacar la presència de dos centres neuràlgics: el campus d’una universitat d’excel·lència internacional com ho és la Universitat Autònoma de Barcelona i l’única font de llum de sincrotró que existeix a Espan­ya i una de les més recents construïdes a Europa, el Sincrotró ALBA. I Cerdanyola també compta amb el Parc Tecnològic del Vallès, el Parc de Recerca UAB i amb més de 50 centres capdavanters de recerca i tecnològics. Cerdanyola del Vallès és per tant garantia d’interacció efectiva entre Universitat, Administració, Societat, Empresa i Context Mediambiental; un paradigma de ciu­tat que camina cap a l’economia del coneixement. “Cerdanyola posseeix totes les potencialitats per esdevenir un referent en coneixement, per projectar com a ciutat ambició, dinamisme, progres, superació i inconformisme. I finalment per cohesionar la nostra ciutadania i cultivar l’orgull de ser de Cerdanyola del Vallès”, apuntava González, que afegia que “cal construir el relat de la Cerdanyola que volem aconseguir en el futur en un moment d’expansió del nostre municipi”.

La nova marca de ciutat ajudarà a atreure talent, inversions, turisme, a promocionar el que es fa a Cerdanyola i a cuidar l’autoestima de la ciutadania de Cerdanyola: “Creiem que tenim tots els ingredients per fer de Cerdanyola la Ciutat del Coneixement”. Uns dels objectius més intensos de la campanya, segons el batlle, és fer que “la ciutadania de Cerdanyola senti orgull d’una ciutat que ttot aquest potencial”. Durant la presentación virtual també es va deixar clar Cerdanyola Ciutat del Coneixement oberta a tota la ciutat: “És una marca per a la ciutadania i a tots els agents estratègics. És una marca al servei de tothom, cadascú se l’ha de fer seva”.

L’objectiu de la marca, explicava l’alcalde, és atreure oportunitats que es vegin reflectides en un major benestar per a la ciutadania. “Aquesta presentació és un pas molt important, però tenim molts reptes de futur. Un d’ells és el creixement a través del Centre Direccional, amb habitatge protegit i on han de seguir venint empreses d’alt valor afegit i institucions que es dediquin a la recerca i a la innovació”, indicava. “Ara és temps de reinventar-nos, de sumar esforços per poder fer aquesta atracció d’oportunitats i que la ciutat no s’aturi. Apostar per la ciutat del coneixement és el millor model pel qual podem apostar”.

Sincrotró ALBA

Per la seva banda, la directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari, elogiava la ubicació del sincrotró a Cerdanyola: “Està a una zona el suficientment lluny de Barcelona per disposar d’espai i capacitat de creixement i el suficientment a prop per aprofitar el seu poder d’atracció és una part important. A més de l’existència de la universitat, de les moltes instal·lacions i centres de recerca. Tot això fa que la zona del Parc de l’Alba sigui una concentració de capacitat de crear coneixement i atreure  investigadors de tot el món”. En el futur el sincrotró viurà “una evolució passant d’una tercera generació de font de llum de sincrotró a una quarta generació que implicarà una modernització de tot l’accelerador”. En aquesta línia, Biscari anunciava la creació de noves línies experimentals que creixeran als voltants i el projecte del gran centre ALBA Science, Technology and Innovation Park (ASTIP). “Un centre al que optem amb els fons europeus i que està basat en tres pilars: un dedicat a ciències de la vida, un centre de materials avançats dedicats a l’energia neta i un centre basat en la col·laboració públic-privat per crear un centre de creixement d’empreses que utilitzin la instrumentació del sincrotró i centres propers”. Així, segons apuntava Biscari, en els propers anys el sincrotró ALBA “generarà centenars de llocs de treball de qualitat i serà un altre dels pilars de la ciutat del coneixement”.

UAB

“El gran actiu de Cerdanyola és el coneixement. Hem de ser motor de canvi per a l’economia que ha de venir. Tenim un entorn privilegiat. Volem ser un motor de l’economia a nivell territorial”, assegurava el rector de la UAB, Javier Lafuente, que anunciava  la intenció de la universitat de saltar l’autopista i créixer cap al Parc de l’Alba: “Treballem per unir la ciutat amb el campus i l’estructura científic-tecnològica”.

Parc de Recerca de la UAB

“Hem d’ajudar i crear emprenedors/es i acompanyar-los en la creació d’empreses. Inicialment aquestes s’allotgen al parc de recerca i quan adquireixen èxit s’han de transferir cap a la ciutat”, apuntava la directora del Parc de Recerca de la UAB, Rosa Maria Sebastián. “La nostra interacció amb la ciutat va millorant i per exemple ja participem en programes de formació com l’Explorer”, afegia. A més, actualment treballen en un projecte europeu PECT conjuntament amb els Ajuntaments de Cerdanyola i Mollet per fer estudis de sostenibilitat i residu 0.

Cerdanyola Empresarial

“Esperem ser un receptor i transformador de talent per generar llocs de treball i proporcionar benestar a la societat. Cerdanyola tenia bons jugadors, però no tenia equip. Actualment aquests bons jugadors faran un equip per captar talent i traduir-ho en llocs de treball”, afirmava el president de Cerdanyola Empresarial, Jaume Maranges. Des de l’entitat estan treballant en un projecte per canalitzar inversions i captar empreses estrangeres que segurament presentaran després de l’estiu.

De les paraules a la realitat

Un exemple clar de com la nova marca de ciutat passarà de les idees a la realitat es materialitzarà en breu. Properament, segons anunciava Cordón, es presentarà un projecte treballat des de l’Ajuntament amb UAB i Eurecat per recuperar l’antiga biblioteca de ca n’Altimira i fer un projecte adaptat als temps actuals amb fons europeus.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?