La Lucha de Abril dona 75.000 euros més a la recerca d’una teràpia gènica de la UAB

WhatsApp Image 2023-12-14 at 08.56.00
Abril Merino, de 7 anys, va ser diagnosticada amb l’SPG52 quan en tenia 3 / Foto Cedida

L’associació La Lucha de Abril ha aportat 75.000 euros més a la recerca de la teràpia gènica que estan desenvolupant investigadors de la Universitat per al tractament de la paraplegia espàstica de tipus 52 (SPG52). En total, la campanya de micromecenatge de l’associació i la UAB ha obtingut fins ara 353.000 euros de 1.500 donacions, que han permès desenvolupar un tractament i crear models animals de la malaltia, sobre els quals s’està estudiant. Des de Granada, la família del Samuel, l’altre nen afectat a Espanya per la mateixa malaltia rara que l’Abril, hi ha contribuït a través de la seva associació amb 10.000 euros.

L’associació La Lucha de Abril va ser creada pels pares de l’Abril, una nena afectada per aquesta malaltia rara i sense tractament, per ajudar a recaptar fons per a la recerca. L’import donat ara ha estat obtingut a partir de diferents esdeveniments i activitats solidàries. Gairebé la meitat, 32.000 €, es van recaptar en la cursa solidària organitzada en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra a Badalona el passat mes d’abril. A més, una altra entitat, l’associació Corro por Marina y Samuel, hi ha contribuït amb 10.000 €. Aquesta entitat va ser creada per la família del Samuel, l’altre nen afectat per la SPG52 a Espanya.

La recerca l’està duent a terme l’equip del grup de Teràpia Gènica per al Sistema Nerviós Central de la UAB, que lideren Miguel Chillón, investigador ICREA, de l’Institut de Neurociències (INC-UAB) i del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), i Assumpció Bosch, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB. També compta amb la col·laboració d’altres d’institucions de recerca de prestigi, com l’IDIBELL i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, i de la Fundació La Caixa.

L’equip de recerca ha administrat ja el tractament en neurones generades al laboratori a partir de cèl·lules mare de l’Abril i de la seva mare i ha generat ratolins model de l’SPG52 joves i adults, que està monitoritzant per observar l’efecte de la teràpia a llarg termini. A més, recentment ha administrat també el tractament en animals model nounats, «per determinar si l’efecte terapèutic és més gran com més aviat s’administra», explica Miguel Chillón.

Una nena de Badalona i un nen de Granada, únics casos de SPG52 coneguts a Espanya

A Espanya només es coneixen dos casos de nens afectats per l’SPG52. D’una banda, l’Abril, una nena de Badalona (Barcelona) de set anys que va ser diagnosticada amb la malaltia quan en tenia tres i per a qui es va iniciar la recerca de la teràpia gènica. Actualment la seva afectació per la malaltia s’ha agreujat, sobretot pel que fa a la capacitat motora. De l’altra, Samuel, un nen de Granada d’onze anys, a qui van diagnosticar la malaltia fa només uns tres anys.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?