La línia de llum Minerva entra en funcionament al sincrotró ALBA

WhatsApp Image 2024-01-03 at 11.19.21

MINERVA és la nova línia de llum del Sincrotró ALBA, especialitzada en caracterització òptica i optimitzada originalment per donar suport al desenvolupament de la missió ATHENA, el Telescopi Avançat per a Astrofísica d’Altes Energies que revelarà nous coneixements sobre l’univers calent i energètic. Serà l’observatori de raigs X més gran que s’hagi construït mai i està previst que es posi en marxa el 2037 per fer mapes d’estructures de gas calent, determinar les seves propietats físiques i buscar forats negres súper massius.

El 2020, l’ESA i l’ALBA van arribar a un acord per construir aquesta nova línia de llum, en col·laboració amb l’empresa holandesa ‘cosine measurement systems i amb el PTB  (German National Metrology Institute), que opera la línia de llum XPBF 2.0 al Sincrotró BESSY II (Berlín). MINERVA servirà per caracteritzar els mòduls de miralls integrats en l’arquitectura modular del telescopi, proporcionant una plataforma de prova durant el seu muntatge i caracterització.

El disseny i la construcció de la línia de llum s’ha realitzat en un temps rècord, només tres anys després de la signatura del contracte. A finals d’octubre de 2023, MINERVA ha superat amb èxit la revisió d’acceptació i ha estat avalada per l’ESA. Durant els darrers 6 mesos de posada en marxa, s’han fet amb èxit les mesures per comprovar el rendiment de la línia de llum: velocitat d’exploració de la mostra, estabilitat de la mostra, entorn de la mostra, velocitat de bombeig de buit de la cambra de la mostra, moviment de precisió del detector, detecció del feix de raigs X i obtenció d’imatges, entre d’altres.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?