
La instal·lació ‘Sol’, una peça creada per Tom Carr i el TCTeamwork especialment per al MAC, és el regal que l’Associació d’Amics del Museu d’Art de Cerdanyola ha fet a la ciutat i que ja es pot gaudir al pati del museu. Aquesta peça, inspirada en els vitralls del museu, vol portar el museu a l’exterior, tot donant la benvinguda als visitants amb la llum i les seves transformacions.
Un total de 69 eces de vidre de color disseminades de forma ordenada al llarg del blanc del mur ens acompanya des de l’entrada del jardí fins l’accés a l’interior. La reflexió sobre els trets distintius que caracteritzen el MAC -color, llum, la petjada interdisciplinària d’en Carles Buïgas i la màgia dels vitralls de les dames- han estat els ingredients primordials en la concepció d’aquesta proposta. ‘Sol’ és un projecte creat, coordinat i per últim muntat in situ per l’equip TCteamwork al llarg de tot un any. “Ha estat tot un repte, perquè no sabíem si funcionaria, hem fet moltes proves”, explicava Carr, que per aquest projecte va fer un equip amb Lidia Carrera i Xema Vidal. Un cop desenvolupada la idea, van convidar a participar a Jesús Acebedo, músic resident a Cerdanyola. El cerdanyolenc va composar una partitura musical que dona estructura a l’obra al llarg del mur com si de un pentagrama es tractés. Tot seguint la pauta d’ ‘Ad libitum’, la composició musical creada per Acebedo, la ubicació de les peces ascendeix d’esquerra a dreta, amb majoria de notes fredes al principi i progressivament més càlides prop de l’accés a l’espai interior. En sortir ens ofereix la lectura inversa. “Volia transmetre aquesta idea de llibertat i que cada músic pugui fer les seves interpretacions i versions”, explica Acebedo. Per poder escoltar la música cal escanejar el codi QR on hi ha la partitura base.
Amb un diàmetre de 82 mm i un gruix de 6 a 7 mm, s’ha laminat vidre per a vitralls per garantir-ne la resistència i s’ha emprat un total de set colors. Les peces s’encasten al mur entrant-hi uns 15 mm, en posició horitzontal les notes i en vertical les pauses de corxera. El director del MAC, Txema Romero, ha definit l’obra com una combinació de “música, art i ciència” que té la peculiaritat de sortir de les quatre parets del museu per a jugar amb l’entorn. “El Tom Carr és un artista referent del panorama de l’art contemporani català, no podem fer un luxe més gran que un equip com aquest faci una peça expressament per al nostre museu”, assegurava Romero. Per la seva banda, la presidenta de l’AMAC, Neus Santos, ha fet l’entrega oficial de la peça al museu i a la ciutat amb una agraïment a Tom Carr i el seu equip i ha remarcat que l’objectiu de l’associació és que “l’art contemporani es conegui i sigui una part important de la ciutat”.