La Generalitat cedeix a Cerdanyola els terrenys adjacents al sincrotró per tirar endavant l’Alba II

WhatsApp Image 2022-12-15 at 09.17.14
Visita del president Aragonés al sincrotró Alba / F. Arnau Carbonell (Generalitat)

El Govern ha aprovat la cessió d’uns terrenys de 40.000 m2 a Cerdanyola del Vallès per poder construir l’ampliació del sincrotró i tirar endavant el projecte conegut com a ALBA II. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat en una visita al sincrotró Alba que la cessió es va aprovar el 6 de desembre per un valor de 14 milions com a “primer pas” per desenvolupar una gran inversió de 120 milions acordada a mitges entre els governs català i espanyol. La previsió és executar aquests diners durant els propers 8 anys, ha recordat Aragonès, confiant que la Generalitat podrà tirar endavant els pressupostos del 2023. El president preveu que l’ampliació del sincrotró “consolidarà Catalunya com a pol científic d’excel·lència internacional”.  Aragonès visitava les instal·lacions del Sincrotró Alba, acompanyat del conseller d’Universitats i Recerca, Joaquim Nadal, i han avançat l’adjudicació directe de les parcel·les que permetran la renovació tecnològica d’aquesta infraestructura. “Avui comença a caminar l’ALBA II, un nou sincrotró al costat de l’actual, més modern, més avançat i més potent”, ha apuntat Aragonès, que ha destacat que serà “més útil” per la comunitat científica així com l’ecosistema empresarial i industrial.

“Els terrenys adjudicats pel Govern permetran duplicar la superfície actual del sincrotró Alba”, ha explicat el president en relació a les tres parcel·les adjacents a l’actual sincrotró, de 40.000 metres quadrats, adjudicades al Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de la Llum Sincrotró. “Amb l’ALBA II disposarem d’un sincrotró de quarta generació. La més avançada, que ens permetrà fer un salt endavant en la recerca d’avantguarda i alhora, ens permetrà ser encara més competitius a nivell internacional”, ha explicat el cap de l’Executiu. El nou sincrotró passarà a tenir fins a 300 treballadors i permetrà avançar en les ciències de la vida, com la recerca farmacològica; ciències materials, com per exemple bateries més duradores; o en l’àmbit de l’electrònica, per exemple en el desenvolupament de xips. “Des del sincrotró s’arriba des del descobriment de l’espai a la cura dels infants, d’això va la recerca al nostre país”, ha subratllat. “Amb inversions transformadores com la del sincrotró ALBA II, volem reafirmar el compromís inequívoc del Govern amb la ciència com a motor del país”, ha assegurat el cap de l’Executiu que també ha celebrat l’aprovació de la Llei de la Ciència, “que dota a Catalunya dels instruments necessaris per continuar creixent com un espai de recerca situat entre els millors d’Europa”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?