La Diputació de Barcelona va detectar 346 casos de maltractaments a persones grans de la província l’any passat

WhatsApp Image 2023-07-17 at 17.20.36

La Diputació de Barcelona, a través del Servei Local de Teleassistència, va detectar 454 casos de sospita de maltractaments a persones grans de la província l’any 2022. D’aquests, 346 van mostrar-ne indicis. Es tracta d’una xifra lleugerament superior a la de 2021, en què es van valorar 417 casos i en 283 se’n van detectar indicis.

Més casos de maltractament psicològic

Dels casos de sospita de maltractament, el psicològic continua sent el tipus predominant. Si l’any 2021 representava un 58% dels casos, l’any 2022 va escalar fins al 71%. En segon lloc, trobem el maltractament físic, que es redueix a la meitat: del 30% al 14%. La tercera variant de maltractament més habitual és l’econòmica, que passa del 14% al 9%.

Amb percentatges inferiors, hi trobem la negligència (3%), la vulneració de drets (0,8%), l’abandonament (0,5%), i el sexual (0,2%).

Els fills i filles, els presumptes agressors més habituals

Pel que fa al perfil dels presumptes agressors, dos de cada tres són homes i una de cada tres són dones. Per relació amb la víctima, la meitat de presumptes agressors són fills o filles. A continuació, un 31% és la parella i el 13% altres familiars.

El perfil de la víctima: una dona major de 80 anys

En el 88% dels casos valorats, la víctima és una dona. De fet, un 0,41% de dones usuàries del Servei Local de Teleassistència pateix maltractaments. Aquesta xifra dobla amb escreix la dels usuaris homes que en pateixen, que representen el 0,17%.

Per franges d’edat, les persones d’entre 80 i 84 anys, així com les que en tenen entre 85 i 89, són els col·lectius amb més sospita de patir maltractaments. En tots dos casos, l’índex se situa entre el 22 i el 23%.

Gairebé 300 trucades d’emergència per violència o conflicte

El Servei Local de Teleassistència va atendre 290 trucades per violència o conflicte l’any 2022. El Programa de Prevenció de Maltractaments a les Persones Grans de la Diputació de Barcelona s’impulsa des de l’any 2011 i compta amb un servei d’assessorament jurídic per a persones grans, un servei d’assessorament jurídic per a professionals de serveis socials, la guia local per fer front als maltractament de les persones grans i diferents xerrades de sensibilització i el grup de treball que actualment integra 278 municipis, el 89% del total de la província.

Des de 2016, el Servei Local de Teleassistència compta amb un protocol de prevenció, detecció i actuació davant la sospita de maltractaments a persones grans. Durant aquest temps, s’han valorat 2.767 casos de possible risc. Així, el 85% de persones amb sospita de maltractament accepten l’ajuda que se’ls ofereix des del Servei Local de Teleassistència, que n’informa els serveis socials municipals. A través del seu protocol, estableix trucades més freqüents, augmenta les visites de seguiment domiciliàries, diposita les claus en custòdia o en silencia el terminal, que permet activar tots els recursos necessaris sense despertar sospites.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?