
El Consell Comarcal del Vallès Occidental alerta dels efectes sobre la salut mental que està tenint la pandèmia de covid-19. Un estudi sobre els impactes de la crisi posa de manifest el perill que hi ha en certs sectors de població que es veuen afectats per la salut, les addiccions, les malalties mentals, l’estrès o el fet d’haver passat la covid-19 i les seves seqüeles.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, que ha presentat l’estudi acompanyat del responsable tècnic de l’Observatori comarcal, Enrique Ortega, ha apuntat que l’informe constata que la COVID-19 ha tingut un fort impacte sobre el conjunt del sistema de protecció social: “Això s’ha traduït en un increment de la demanda d’atenció social i un increment de les famílies en risc d’exclusió social, el deteriorament del mercat laboral, juntament amb altres factors, s’està traduint ja en un augment de la pobresa i les desigualtats”. En termes econòmics, hi ha hagut en el conjunt de la comarca una caiguda d’un 2,5% de l’ocupació al final del darrer trimestre de l’any, que s’ha traduït en la pèrdua de 9.800 llocs de treball. Pel que fa al teixit empresarial, es constata que unes 2.000 empreses han desaparegut al llarg del 2020 en el conjunt del Vallès.
L’informe destaca que Creu Roja ha atès 14.982 persones, de març a setembre de 2020, el que representa un increment d’un 143% respecte l’any anterior. Un altre indicador que reflecteix aquest increment de la demanda d’atenció social és el creixement del 10% del sol·licitud de beques de menjador arribant hores d’ara ja a les 23.700 beques atorgades a la comarca. De fet prop del 18% dels infants escolaritzats pertanyen a unitats familiars a baixos ingressos.
La crisi generada per la COVID-19 ha afectat a persones que ja es trobaven en situació de vulnerabilitat i exclusió social. Però també ha impactat sobre perfils diferents, com a resultat de nous factors de risc relacionats amb les mesures aplicades per fer front a la pandèmia i les seves conseqüències socioeconòmiques. Els col·lectius identificats com a més afectats són les persones grans, en situació de dependència i/o discapacitat i persones cuidadores, les dones, víctimes de violència de gènere (hi ha hagut un increment del 7,6% de les denúncies per violència de gènere) i famílies monomarentals; persones immigrants en situació irregular i persones sense llar; infants i adolescents en risc o situació d’exclusió social i persones amb malalties mentals o amb addiccions
Giménez ha indicat que els professionals sanitaris i de Serveis Socials ja indiquen ja s’està produint un increment de les atencions per problemes emocionals derivats de situacions d’estrès i de xoc posttraumàtic de la pandèmia. “Es viu també un agreujament de la situació de persones amb malalties mentals prèvies i una especial afectació en la gent gran, que ha viscut molt sola i que la tan temuda quarta onada serà la de la salut mental”, explica Giménez. També es produeix un impacte emocional en les persones que treballen en serveis essencials i també en els joves. L’estudi comarcal posa especial atenció al col·lectiu de dones. A banda de les situacions de violències, han aflorat situacions relatives a la feminització de les feines essencials de cura i també situacions de dificultats de conciliació. L’estudi també destaca un agreujament de les situacions de les persones migrades i sense llar i un increment de la precarietat residencial. L’Oficina comarcal d’habitatge ha tramitat un 11% més d’expedients d’ajuts al pagament del lloguer respecte l’any anterior i ha atès un 61% més de consultes.
En base a les aproximacions de l’estudi, es realitzarà un cicle de sessions de debat i reflexió que s’iniciarà amb tres temàtiques: dona, salut mental i persones migrades.