La col•lecció del museu de Ca n’Oliver segueix creixent

parets_fines_red

Aquests dies, coincidint amb el final de curs, han tornat al Museu de Ca n’Oliver els materials que durant aquest any han estat restaurats per l’alumnat de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. També s’ha restaurat per part del personal del museu la peça central d’un escut. Tots el materials pertanyen a època ibèrica, en concret a finals del segle III aC i inicis del II aC.

Pel que fa a les produccions es tracta d’una olla i una tapadora de ceràmica obrada a mà d’ús culinari, dues peces de ceràmica grisa i dues peces de ceràmica fina, de les quals una és un plat de vernís negre procedent de l’antiga colònia grega de Roses i l’altre un petit recipient del tipus conegut com de “parets fines” procedent de la península Itàlica.

Els materials procedien de les excavacions que es realitzen anualment al jaciment i en un parell de casos, eren donació de la família Padrós. Una de les peces donades, part d’una olla de ceràmica gris, enganxava amb una altra part trobada en les excavacions. Donat l’interès d’aquesta forma (no es disposava de cap de completa com aquesta) va ser portada a l’escola de restauració com les altres, però en aquest cas, va servir per realitzar un treball de final de grau a càrrec de l’alumna Núria Costa.

Pel que fa a la peça central d’un escut de guerrer o “umbó”, va ser localitzat al fossat del poblat durant la darrera campanya d’excavació. En aquest cas la restauració de la peça va ser assumida per la Xus Montoya que és responsable d’algunes de les restauracions del museu. Aquests peces són excepcionals en contexts no funeraris, i a més venen a engruixir la important mostra d’armament que es conserven al museu i que són un dels conjunts més importants d’aquest tipus conservats a Catalunya.

En un futur proper algunes de les peces passaran a formar part de l’exposició permanent mentre les altres passaran a ser conservades al magatzem per a futurs usos expositius o didàctics.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?