La Cerdanyola més satírica

10dd7f46ca2f22ce7ce9308c89d2507c

Els il·lustradors Jesús Bolinaga, Jordi Mascarell i Edu Català parlen de la seva feina a la la taula rodona ‘La il·lustració satírica a Cerdanyola’

El MAC encara acull l’exposició ‘Comixxx: el despertar d’una generació censurada 1973-1990’ i com a complement a la mostra tres il·lustradors de Cerdanyola van explicar la seva tasca en tres èpoques diferents de la ciutat. “De vegades un dibuix diu més que mil paraules”, resumia Edu Català, que actualment és el dissenyador del ‘Cerdanyola al Dia’, on també publica una vinyeta.

Des de la Revista de Sardanyola, realitzada des del Casal Parroquial durant la dictadura franquista, Jesús Bolinaga recordava que la publicació va rebre diverses sancions administratives, però que ell treballava en plena llibertat: “Per aquest motiu va ser important per a mi, en cap moment ningú va qüestionar el que feia”. Posteriorment el cerdanyolenc col·laboraria amb les revistes ‘Ajoblanco’, ‘Favor’, ‘El Viejo Topo’ o ‘Bicicleta’.

Amb només sis números ‘El Cardanyola’ va tenir molta repercussió al municipi. “Agafàvem un El Cerdanyola i li donàvem la volta, vam riure molt”, explicava un dels seus autors, Jordi Mascarell, que recordava que la revista s’editava anònimament i es repartien pocs exemplars. “Hi havia gent que en feia fotocòpies i els redistribuïa”, remarcava.

Tant Bolinaga, Mascarell i Català coincideixen en la crítica al poder per principi. “Se l’ha de criticar perquè no s’adormi”, afirmava Català, que des de fa 20 anys publica una vinyeta setmanal a la premsa local. Primer ho va fer al ‘Tot Cerdanyola’ i ara al ‘Cerdanyola al Dia’: “La política i la vida social d’un poble sempre permeten treure punta”. En aquest sentit, Català explicava que durant dues dècades ha fet “conyes de mil tipus, però intentant sempre no faltar al respecte i amb millor bon humor”. – N.Ferrer

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?