La barrera hidràulica per a Can Planas es començarà a construir ja

08ebf71ab73222fbbefe3b10163d3783

EL director del Consorci del Centre Direccional, Pere Solà, ho va anunciar durant la presentació de les conclusions del procés participatiu per al nou PDU

esprés de 10 hores de debats i 15 d’entrevistes, la principal conclusió de la primera fase del procés de participació per a l’elaboració del nou Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional és que “no podem fer urbanisme sense resoldre els temes ambientals”. Així ho assegurava el director del Consorci del Centre Direccional, Pere Solà, durant la presentació de les conclusions a la premsa, on també va anunciar que la barrera hidràulica per a l’abocador de Can Planas es començarà a construir de forma immediata.

UNA ACTUACIÓ INICIAL QUE NO IMPEDEIX OPTAR EN UN FUTUR PER UNA SOLUCIÓ DEFINITIVA, SEGONS EL GOVERN
La primera fase del procés participatiu -dissenyat amb la voluntat d’incorporar el parer de la ciutadania i també el coneixement expert dels diferents actors socials que de fa anys s’impliquen en el desenvolupament del Centre Direccional- ha conclòs que la gestió dels abocadors per definir el futur de l’antic Centre Direccional és una prioritat. En aquest sentit, les obres de construcció de la barrera hidràulica de l’abocador de Can Planas, que tenen una durada prevista de sis mesos, consisteixen en una barrera formada per pous que evitaran les filtracions de l’abocador dins les aigües subterrànies netes amb l’objectiu que aquestes aigües serveixin en un futur per regar les zones enjardinades de la zona. El govern municipal és conscient que només és una actuació inicial i continua apostant per una solució definitiva, remarcava el regidor d’Urbanisme Ivan González. “Aquesta és l’opció recomanada pels experts, però això no vol dir que renunciem a la descontaminació perquè no impedeix optar més endavant per una solució definitiva”, avançaven González i l’alcalde Carles Escolà.
Un altre dels punts que ha generat més inquietuds sobre el Centre Direccional va ser l’existència d’una pastilla per a un gran centre comercial al PDU del 2014. En aquesta línia, el govern municipal aposta perquè “la pastilla comercial quedi fragmentada” i pugui acollir comerç local i de proximitat, defensava González.

REDUIR L’HABITATGE PREVIST
L’últim PDU preveia la construcció de 4.000 habitatges i ara és “important aconseguir esponjar l’habitatge previst amb trama urbana ja consolidada”, explicava González, que avançava que una de les opcions per aconseguir-ho és “agafar part de la reserva viària del Túnel d’Horta”.

UN PROJECTE QUE “S’HA DE CONSENSUAR DES DEL TERRITORI DE CERDANYOLA”

En les conclusions de la primera part del procés participatiu, el director de l’INCASÒL, Damià Calvet, assegura que ens trobem amb dues línies vermelles que cal considerar a l’hora de repensar el nou Pla Director Urbanístic. La primera és que els propietaris privats de sòl tenen solars inscrits en el registre de la propietat i amb aprofitaments previstos i la segona és que el Consorci del Centre Direccional va demanar un crèdit per quotes de finançament públic que s’ha de tornar i per poder-hi fer front cal generar activitat econòmica. Malgrat que el Centre Direccional és un “projecte amb una perspectiva supramunicipal” s’ha de “consensuar des del territori de Cerdanyola”. En aquesta línia, l’alcalde Carles Escolà assegurava que l’elaboració del nou PDU és una oportunitat per “recuperar la sobirania” dels ciutadans de Cerdanyola en un debat que estava “segrestat per l’àmbit institucional”.

BAIXA PARTICIPACIÓ
Malgrat la baixa participació en aquesta primera fase, el govern municipal es mostra satisfet perquè “si en termes quantitatius la participació no ha estat bona, en termes qualitatius sí ho ha estat”. El procés continuarà el 21 d’abril amb una sessió on es presentin les alternatives. “Aquí la feina no s’ha acabat, tot just ha començat perquè ara toca treballar perquè el nou PDU reculli les inquietuds que s’han posat sobre la taula”, anunciava l’alcalde. – NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?