L’oposició presenta propostes conjuntes al govern per afrontar la crisi del coronavirus

4097c75a2ae44c9ffa12ddb6154d2815

Els grups municipals d’ERC, Ciutadans, Guanyem, Junts per Cerdanyola i el Partit Popular treballen conjuntament, “tot i les diferències ideològiques i programàtiques”, per fer una sèrie de propostes al govern municipal per afrontar “la greu crisi sanitària i econòmica que pateix la ciutat a conseqüència de la pandèmia de la COVID 19”. L’oposició- excepte En Comú Podem- entén que aquestes propostes són “el mínim comú essencial i exigible” i que també esdevenen “d’urgent estudi i aplicació”, segons destaquen en un comunicat conjunt. “Considerem que no podem esperar més i que les necessitats de la ciutadania són reals, presents i inajornables”, apunten en un comunicat. Des de l’inici de la pandèmia i la declaració de l’estat d’alarma, l’oposició ha estès la mà al govern municipal, però creu que és “l’hora de refermar no només la nostra voluntat de col·laboració i el nostre compromís amb la ciutat i els seus veïns i veïnes, sinó també en l’exigència de mesures immediates al govern municipal”. En aquest sentit, asseguren que el govern municipal els ha comunicat que està treballant en diferents mesures que ells exposen. “Però comprovem que els ritmes i els resultats no es corresponen a la urgència del moment”, anuncien.

Quines són les mesures proposades?

Establir dues taules de treball municipals en el termini màxim de deu dies, una amb tots els agents econòmics, empresarials, autònoms i comercials, i un altre amb les entitats del tercer sector i socials de la ciutat per estudiar com reduir l’impacte del coronavirus sobre l’economia i la ciutadania de Cerdanyola per elaborar i aprovar d’un Pla de Reactivació Econòmica Local, incloent-hi una campanya de foment del consum de proximitat i el comerç i serveis locals.

Creació en el termini de 5 dies d’una taula de treball entre govern, oposició i tècnics municipals per a l’estudi de la modificació dels pressupostos per tal de fer-los una eina capaç de donar resposta als nous requeriments que es plantejaran els propers mesos i que en el moment de la seva aprovació eren imprevisibles.

Mobilitzar el màxim possible del romanent de tresoreria d’11 milions i el superàvit econòmic del 2019, per afrontar la crisi econòmica derivada de la COVID-19.

Dissenyar un Pla de rescat pel finançament de mesures, ajudes socials, prestacions econòmiques, subvencions, etc que arribi a les famílies necessitades, a les persones treballadores que han patit un ERTO, o els han acomiadat, o se’ls ha suspès el seu contracte laboral, o no han superat el període de prova contractual, o se’ls ha aplicat una reducció de la jornada.

Elaborar un Pla de rescat a les pimes, petites empreses i autònoms que han hagut de fer un ERTO, o han patit disminució de facturació de més d’un 50% o directament han sofert el tancament del negoci a partir de la declaració de l’estat d’alarma, a través d’ajudes i subvencions per tal que els autònoms no vegin tancar les seves activitats i negocis.

Demandar per part de l’Ajuntament al Govern de l’Estat la modificació de la Llei Orgànica 2/2012 d’estabilitat pressupostària i estabilitat financera, i permetre que els Ajuntaments puguin disposar de la totalitat del superàvit generat l’any 2019. També la flexibilització de la regla de despesa i l’estabilitat pressupostària, amb l’objectiu que el nostre ajuntament que té un pla d’ajustament econòmic pugui accedir a liquiditat i finançament mentre duri tot el temps de la crisi que ara s’inicia. L’adequació i millora de mesures de contractació pública, i implementar accions per la simplificació de tràmits per tal de dotar de major agilitat i capacitat per impulsar les mesures de reactivació socioeconòmica. L’autorització en l’augment en la destinació dels recursos propis sigui que s’hagin de destinar a despeses i projectes vinculats a la recuperació socioeconòmica del nostre municipi.

Estudiar la possible aplicació d’una renda mínima municipal per a les famílies més vulnerables.

Dotar de recursos personals, materials i econòmics els serveis socials per poder fer un seguiment acurat de totes les persones que estiguin en situació de risc.

Implementació de targetes moneder al comerç local amb càrregues dels ajuts per a col·lectius vulnerables i ajudar a la promoció del comerç local.

Reforç de les mesures de salut al municipi per a garantir una millor salut pública i la immunoprotecció de la població. En especial la protecció i anàlisi de la qualitat de vida: demanar la instal·lació d’una estació fixa de control automàtic per a fer mesures de la contaminació, contaminació acústica, canvi climàtic, decreixement de consum energètic i d’emissions. També la desinfecció de carrers i edificis municipals de manera continua.

Prèvia formació oportuna dels treballadors, l’oficina local d’habitatge assessorarà a les persones que ho sol·licitin en relació a les moratòries hipotecàries, del pla d’ajuts públics al lloguer pels inquilins, així com establir un protocol, juntament amb serveis socials, per a garantir que els hi arribin els subministraments bàsics.

Reactivar la mesa local de l’habitatge per a determinar la situació de necessitat d’habitatge, com l’estat d’impagaments d’hipoteques i lloguers.

Adequar de personal i dotar econòmicament el servei de mediació i incentivar aquest sistema per atendre les necessitats de tota la ciutadania i en especial a les afectades per les conseqüències de la COVID19.

Simplificar i agilitzar els tràmits administratius d’ajudes , de gestions d’informació o sol·licitud de serveis per a permetre accedir a la ciutadania individual i col·lectiva a qualsevol dels ajuts derivats de la crisi sanitària i econòmica producte de la COVID que ofereixin les diferents administracions en qualsevol dels àmbits.

Suport als professionals del sector cultural, en especial s’empararà totes les activitats culturals o cíviques suspeses per a reprogramar-les sota cicles culturals a celebrar durant la tardor/hivern.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?