L’anàlisi: els partits ofereixen la seva visió de l’1-0

b003cb6a8c5828399d548e534fa42cc6

Després de l’operació policial amb escorcolls a diverses conselleries i la detenció d’alts càrrecs de la Generalitat, els crits de ‘Votarem’ i ‘No tenim por’ s’han escoltat diverses vegades a la ciutat en el marc d’actes polítics o de suport a les institucions catalanes. L’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, ha complert la seva paraula i dilluns passat no va presentar-se a la citació al Jutjat per declarar com a investigat pel seu suport al referèndum  

Cerdanyola no estat diferent a moltes poblacions catalanes els últims dies. Després de l’operació policial amb escorcolls a diverses conselleries i la detenció d’alts càrrecs de la Generalitat, els crits de ‘Votarem’ i ‘No tenim por’ s’han escoltat diverses vegades a la ciutat en el marc d’actes polítics o de suport a les institucions catalanes.

L’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, complia la seva paraula i dilluns passat no va presentar-se a la citació al Jutjat per declarar com a investigat pel seu suport al referèndum. Qui sí que ho va fer va ser l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos (ICV-EUiA), que arribava als jutjats de Cerdanyola acompanyada de mig miler de persones. Campos s’acollia al seu dret a no declarar en la seva compareixença davant el fiscal per haver col·laborat en l’organització de l’1-O.

D’altra banda, abans de l’operació policial del 20-S, l’alcalde de Carles Escolà emetia un escrit a la Fiscal Cap Provincial de Barcelona per a què procedeixi a deixar sense efecte la seva instrucció 1/2017 dirigida als Mossos d’Esquadra i que atribueix a les Policies Locals funcions de Policia Judicial que no els corresponen. Entre d’altres peticions, aquesta instrucció ordena a la Policia Local que elabori informes de les activitats preparatòries del referèndum i que adopti les mesures necessàries per evitar la seva celebració requisant urnes i sobres electorals, entre d’altres.

Suport a les institucions catalanes

Davant dels “atacs que s’estan produint per part de l’Estat espanyol contra les institucions catalanes i els drets civils de la ciutadania”, el govern de Cerdanyola, els grups municipals del CxC, ERC, PDeCAT, ICV-EUiA i el regidor no adscrit (MES) han mostrat el seu rebuig a “aquests atacs i tota actuació que pretengui vulnerar l’autogovern de Catalunya i les llibertats i els drets fonamentals, que suposa de facto l’aplicació unilateral i autoritària de l’article 155 de la Constitució espanyola”. També manifesten el seu “suport a la Generalitat i el conjunt de les institucions catalanes, així com a totes les persones que estan sent detingudes, en front d’aquesta agressió il·legítima per part de l’Estat que pretén conculcar la democràcia a Catalunya”. Segons els signants del manifest, “davant la seva incapacitat de resoldre políticament un conflicte polític, l’Estat està aplicant un estat d’excepció encobert destinat a impedir un acte pacífic i democràtic consultar a la ciutadania mitjançant les urnes”.

PDECAT
“Davant la intransigència constant del govern de l’Estat a buscar un acord per fer la consulta, el referèndum d’aquest diumenge 1 d’octubre ens dóna l’oportunitat als catalans i les catalanes de poder-nos expressar democràticament i de que la nostra opinió compti. Si no vas a votar la teva opinió no serà comptada. Per això és molt important participar”. Segons els demòcrates, “l’Estat espanyol s’està saltant les seves pròpies lleis i utilitza la Fiscalia general de l’Estat per acusar de sedició als qui participen en l’organització del Referèndum, per entrar a registrar seus de premsa, de partits i d’empreses sense tenir l’ordre judicial”. Des del PDECAT apunten que aquesta situació és “un atropellament als nostres drets i representa, de facto, un cop d’Estat” i recorden que “la llei que deia que convocar un referèndum per part d’un govern autonòmic era il·legal va ser derogada i, per tant, no és il·legal fer-ho”. El Partit Demòcrata de Cerdanyola denuncia el joc brut de membres de Societat Civil Catalana, que “es dediquen a arrancar els cartells” que els partidaris del Sí estem col·locant per Cerdanyola per recordar que “cal anar a votar” aquest diumenge: “En lloc de fer la seva pròpia campanya pel NO, es dediquen al joc brut de no respectar l’opinió dels altres. I tot això amb la complicitat de C’s”. Per al PDECAT, “l’1 d’octubre votarem i sigui quin sigui el resultat, haurà guanyat la democràcia”.

ERC
“L’1d’octubre tenim l’oportunitat de construir tots plegats un país millor, més avançat, més just, lliure i democràtic”, asseguren els republicans, que aprofiten per fer una crida a la participació i a la serenor: “Aquests darrers dies no seran fàcils. No hem de caure en provocacions. Mostrem al món el nostre tarannà cívic, pacífic i democràtic”.

CUP
“En defensa de la democràcia i dels drets civils, defensem les nostres institucions!”. Aquesta és el lema de la CUP Cerdanyola, que anima la ciutadania de Cerdanyola a “prendre partit, ja sigui en suport del referèndum, encartellant la nostra ciutat cada dia fins l’1 d’octubre, com també amb la defensa dels drets col·lectius”.

ICV, EUiA i Podem de Cerdanyola

“Catalunya és una nació que té dret a l’autodeterminació i que ha d’obrir, en clau de ruptura democràtica, un procés constituent per guanyar un model social, democràtic i nacional al servei de les majories”. Les tres formacions defensen que “només un referèndum d’autodeterminació efectiu i vinculant pot resoldre l’actual situació, i l’1-O no és aquest referèndum”. Ells consideren que participar en l’1‐O és dir, ben alt i clar, que “votar no és cap delicte” i que no acceptem l’estratègia de posar una mordassa a la veu del poble de Catalunya, que ens tenen dempeus i enfront davant la repressió judicial i policial, de les seves inhabilitacions i querelles a càrrecs electes, de les seves clavegueres i la guerra bruta, que no acceptem que el Tribunal Constitucional li dicti al Parlament de Catalunya, que representa la sobirania del poble de Catalunya, de què es pot debatre i de què no. “Participar la mobilització és guanyar en la lluita per aquests drets fonamentals que sota cap concepte acceptarem que siguin reduïts”, apunten. Per a ells, “la mobilització de l’1-O confronta la voluntat d’un poble contra la manca de voluntat política d’un govern central que nega reiteradament cap sortida dialogada i pactada”. Sigui quin sigui el resultat final de la votació, destaquen, “participar en la mobilització de l’1‐O permetrà seguir defensant que Catalunya decideixi el seu futur”.

MES
“Anar a votar el dia 1 d’octubre és la millor manera de defensar els drets fonamentals i de llibertat públiques davant d’un Estat que utilitza l’aparell judicial i policial per silenciar el desig de tot un poble”, afirmen des de MES. Els socialistes sobiranistes tenen clar que “això va de democràcia”. Els drets nacionals de Catalunya “ja no són els únics arguments per mobilitzar-se. Amb la prohibició d’actes, la persecució de càrrecs electes, l’atac a les institucions catalanes i l’intent de liquidar l’autonomia de Catalunya, l’autoritarisme del govern espanyol ha creuat totes les línies vermelles”. Moviment d’Esquerres també fa una crida a “la mobilització permanent en defensa dels drets fonamentals i a exercir el dret de vot l’1 d’octubre”.

PSC
Al PSC aposten “pel diàleg i la negociació per un nou pacte de convivència; una Catalunya millor en una Espanya diferent a través d’una reforma federal de la Constitució”. Els socialistes no volen “atiar el conflicte en una societat partida en dos amb un referèndum sense efecte ni garanties on, guany qui guanyi, l’altra meitat perdrà”. Ells asseguren que prefereixen treballar per consensos majoritaris, acords i no ruptures: “Volem que la gent pugui votar sobre una nova relació entre Catalunya i Espanya, però de manera plenament democràtica, legítima i legal”. Finalment, el PSC demana a la Generalitat que desisteixi de la seva via unilateral i a l’Estat que obri una via de diàleg i deixi de judicialitzar la política. “Si la llei ha d’impedir un referèndum il·legal, la política ha de canalitzar els desitjos existents de fer-lo”, conclouen.

PP
“Puigdemont i Junqueras estan portant a Catalunya a un carreró sense sortida quan tracten de forçar als funcionaris que cometin una il·legalitat i desatenguin les seves obligacions”. Els populars creuen que la llei no es pot tirar per terra en una democràcia: “Ni el Govern d’Espanya ni la Justícia poden quedar-se de braços plegats davant l’incompliment de la Llei per part d’uns quants”. El disbarat ha arribat a un punt per part dels independentistes, apunten, que “han insultat fins a Joan Manuel Serrat, una persona que va ser perseguida pel franquisme fa cinquanta anys per cantar en català”.

CIUTADANS
Des de Ciutadans demanen al govern de la Generalitat que “posi les urnes de veritat, les de les eleccions autonòmiques amb garanties democràtiques, i no el 9N bis que pretenen l’1 d’octubre”. Mentrestant, a nivell municipal, els membres de la formació anuncien que seguiran “centrats en els problemes reals de la gent, que van molt més enllà del separatisme que obsessiona i fanatitza a alguns”. I és que ells volen ser l’alternativa: “Mereixem una Catalunya i una Cerdanyola de tots. Mereixem Cs”. – NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?