
El govern assegura que treballa per poder aprovar uns comptes de consens i per aquest motiu s’ha reunit amb els diferents grups municipals
Només un dia després de la sortida d’ERC del govern municipal l’alcalde Carles Escolà ja va anunciar que ara el repte era l’aprovació d’un pressupost per al 2017 i a l’últim ple municipal ho va repetir. Per aquest motiu, el govern treballa en una proposta de pressupost que ha presentat als diferents grups municipals i si no s’obté el suport necessari per tirar-lo endavant l’alcalde se sotmetrà a una qüestió de confiança. Si s’arriba a aquesta fórmula l’oposició tindrà un mes per presentar una moció de censura amb un candidat a alcalde. Si durant aquests 30 dies no es presenta la moció de censura, els comptes de l’Ajuntament quedaran aprovats definitivament.
CxC: “L’acord programàtic continua viu”
El govern municipal ha fet una ronda de reunions amb els grups de l’oposició -en el moment de tancar aquesta edició la reunió amb ERC no havia tingut lloc per problemes d’agenda dels republicans-i el regidor no adscrit per donar a conèixer el treball en relació a la proposta de pressupost. Des de l’executiu s’ha convidat a tots els partits polítics que formen el ple del consistori a que s’estudiïn la proposta de pressupost i a que facin les aportacions que creguin oportunes, segons un comunicat municipal. “El govern es compromet a estudiar-les i treballar per arribar a un consens el més ampli possible que permeti aprovar el pressupost per a l’any vigent”, s’apunta. Si tot i l’esforç del govern per arribar a un consens, la proposta no rep el suport necessari per part del plenari, l’alcalde considera que “serà causa de la falta de voluntat de l’oposició” i per superar aquesta situació vincularà l’aprovació del pressupost a una qüestió de confiança. En aquest sentit, Carles Escolà creu que “cal prioritzar els interessos de la ciutat per davant dels de partit” i defensa que “Cerdanyola no es mereix prorrogar una altra vegada el pressupost”.
L’alcalde assegurava a la sessió plenària que malgrat que el govern només compti amb cinc regidors “la direcció de l’Ajuntament està garantida” i que la voluntat és “refer els ponts entre les quatre forces” que van signar l’acord programàtic. En aquesta línia, el pressupost “plasmarà els acords programàtics” subscrits per CxC, ERC, CiU i ICV-EUiA perquè “aquest acord és el marc que ha generat major consens en aquest mandat”. Per al govern, aquest acord continua “viu” per fer “una ciutat més justa socialment”. El pressupost inclourà, en paraules d’Escolà, un pla d’inversions fonamentat en les necessitats reals de la ciutadania i que abordarà millores en l’espai públic, les polítiques socials i els serveis a la ciutadania.
PSC: “Volem que marxi l’alcalde perquè ho està fent malament”
Si l’alcalde assegurava que alguns grups es poden veure temptats a bloquejar l’acció del govern, la resposta del partit majoritari de l’oposició va ser immediata i contundent: “El PSC no fa cap bloqueig a l’acció de govern, sinó simplement defensa un projecte de ciutat diferent al de Compromís”, assegurava el portaveu socialista Víctor Francos, que reconeixia que el PSC ha via mantingut converses amb altres grups per veure si es pot construir una alternativa. “Vostè ens vol a l’oposició i nosaltres volem que marxi l’alcalde perquè ho està fent malament”, etzibava Francos a Escolà. Per a Francos, la ruptura del govern ha estat “la culminació d’un fracàs” on la formació d’Escolà no ha complert compromisos com les municipalitzacions de serveis o solucionar temes com el Centre Direccional, el tanatori o les relacions amb l’EMD de Bellaterra.
ERC: “No hi ha hagut canvi ni projecte i sí imposició”
Les paraules d’Escolà també tenien una ràpida resposta per part dels republicans, que afrontaven el seu primer ple després de marxar del govern. “Els primers a bloquejar govern han estat vostès”, assegurava la portaveu Helena Solà, que malgrat que apuntava que no és el moment de “fer un llistat de greuges”, afirmava que “no hi ha hagut canvi ni projecte i sí imposició”. Finalment, Solà esperava que la sortida dels republicans del govern serveixi perquè Compromís canviï i demanava diàleg i transparència.
D’altra banda, el PDEcat, el primer soci de govern que va sortir de l’executiu, seguia la línia d’ERC i remarcava que per “la manca de lideratge i de capacitat de cohesionar majoria” l’Ajuntament “ha tornat a la casella de sortida” amb un govern de en solitari de Compromís que té “més experiència i coneixement”, però amb “problemes més greus i un grau de conflicte més gran”. A més, Grau criticava que ara el repte no hauria de ser el pressupost perquè ja hauria d’haver estat presentat als mesos de setembre o octubre. Una opinió compartida pel portaveu del PP, Manuel Buenaño, que recordava que en aquell moment el govern el podia haver aprovat ja que tenia 13 vots i ara només en té sis. “Si jo hagués perdut la confiança de 10 regidors hagués dimitit”, apuntava el popular, que avançava que la seva formació pensa en la ciutat i oferiran els seus vots si són necessaris per sumar per presentar una moció de censura. “Sense demanar a canvi cap cadira, cap sou ni cap càrrec de confiança”, especificava Buenaño.
Per a Ciutadans, Cerdanyola porta un any i mig sense rumb. “El canvi és necessari si és a millor, però no per provocar paràlisi. El canvi pel canvi no serveix per a res”, remarcava el portaveu Pau Ortolà, que demana diàleg a tots els grups municipals i que s’avantposin els interessos de la ciutat als partidistes.
Autocrítica i posar la ciutat per davant de tot
D’altra banda, des d’ICV/EUiA, Maria Reina demanava més diàleg i més autocrítica als tres partits que han governat i lamentava que el nou cartipàs no doni més importància a les àrees de Salut pública i Habitatge. Finalment, el regidor no adscrit de MES, Jordi Miró, assegurava que durant aquest any i mig s’ha suspès en participació i diàleg i demanava posar la ciutat per davant de tot. Per a Miró, Cerdanyola necessita un cinquè govern encara que tothom “ha de perdre alguna ploma ideològica”. – N. Ferrer