
El govern tripartit (CxC, ERC i CiU) s’ha trencat després que l’alcalde Carles Escolà hagi cessat els tres regidors convergents per “manca de lleialtat” i per “trencar el compromís dels acords del programa”. Les competències fins ara delegades a CIU seran assumides pel batlle a l’espera que la propera setmana el govern de CxC i ERC presenti un nou cartipàs.
Un dia abans, en un ple on tres punts quedaven sobre la taula -la revocació el contracte de gestió integral del futur tanatori, l’aprovació del compte general de l’exercici 2015 integrat pel compte general de l’Ajuntament i els comptes de l’empresa municipal Cerdanyola Promocions i la revocació del conveni de 2006 que obliga a l’Ajuntament a pagar el 20% dels treballs de remediació de l’abocador Can Planas- era una moció que denunciava el malestar de la plantilla municipal de l’Ajuntament i que criticava el cessament de la cap del Servei de Cultura la que provocava el trencament del govern municipal. Els tres regidors convergents van votar diferent al govern en la moció de la plantilla municipal (CiU va abstenir-se i Compromís per Cerdanyola i ERC hi van votar en contra) i en la revocació del projecte de construcció del tanatori i crematori (els convergents van optar per deixar sobre la taula el punt), “malgrat haver anunciat el seu vot favorable dos dies enrere”; afegia el batlle. Per a Escolà aquesta moció que parla de “cacera de bruixes” sense aportar cap prova, significa “un atac directe al govern” i a la honorabilitat dels seus membres i “una amenaça perquè no es toquin els privilegis d’alguns grups”. Aquest trencament de la disciplina de vot en dos punts en l’ordre del dia i altres actuacions de CiU que Escolà ha qualificat de “manca de lleialtat” envers el govern han motivat la decisió. Concretament les altres actuacions de CiU que han motivat el trencament del govern tripartit han estat, segons Escolà, el sentit del vot al darrer Consell General del Centre Direccional o les pressions que CiU havia exercit durant les darreres hores a la resta del govern per condicionar el compliment de l’acord a les seves pretensions com a grup municipal, exigint entre d’altres coses canviar el cartipàs municipal. “Esperem que CiU segueixi treballant amb el govern en els punts que coincidim, alguns dels quals s’han planificat amb la seva participació”, ha explicat Escolà.
EL POSICIONAMENT DE COMPROMÍS I ERC
“Som un govern jove que ens creiem que estem aquí per fer política pel bé comú”, remarcava Solà. “I ahir al ple en la votació de dos punts importants es van imposar interessos personals i partidistes per sobre del bé de la ciutat”, assegurava en referència a les votacions dels punts sobre el tanatori i Can Planas. La portaveu republicana remarcava que governar una ciutat com Cerdanyola no és fàcil. “Ens hem trobat problemes a totes les àrees, amb problemes greus en recursos humans i d’organització que fa anys que s’arrossegen, la manca d’equipaments, un deute important i l’amenaça de desenvolupament del Centre Direccional i el problema dels abocadors”, explicava una Solà “decebuda” després del ple d’ahir. Per la seva banda, la portaveu de Compromís, Contxi Haro, recordava que la formació sempre ha apostat per un govern municipal que treballés pel canvi en les formes de fer política i on les persones estiguin per sobre d’altres interessos. “Aquest compromís el mantenim intacte i comptarem amb tots aquells que vulguin treballar per aquest fi”, anunciava Haro. Després de ser oreguntat per una possible moció de censura, l’alcalde Escolà responia que els dos partits tenen “la ferma voluntat” de continuar treballant: “Si algú vol proposar una alternativa que ho faci, però treballarem i ens deixarem la pell per tirar endavant la transformació de Cerdanyola”.
PRIMERA REACCIÓ DE CIU
Després de conèixer la notícia del cessament del grup municipal de CiU, el seu portaveu, Josep Grau, ha qualificat la decisió com a una “alcaldada”. La formació que farà una valoració amb més profunditat el proper dilluns, considera que “excessivament desmesurada” la conseqüència del que va passar al ple. Per als convergents, la moció presentada pels sindicats i la junta de personal de l’Ajuntament no mereixia “una actitud agressiva i ofensiva del govern”, sinó que convidava a la reflexió. “No compartim aquesta falta de sensibilitat davant un col·lectiu com els treballadors municipals”. En aquest sentit, Grau apunta que als acords de govern parlen de no votar mocions en sentits diferents a ple sempre que fóssin d’àmbit local. “Però el consens que ens van plantejar sobre la taula és que votéssim en contra o estaríem fora del govern”, explica el portaveu convergent, que també assegura que un dia abans del ple va rebre del concessionari del servei del tanatori una versió sobre l’estat de les negociacions molt diferent de la que li havien donat el seus socis de govern i per aquest motiu van demanar que el punt quedés sobre la taula i poder negociar més amb l’empresa. Per a CiU, el ple va demostrar quin era el seu paper al govern d’Escolà: “Només ens volien pels vots”, assegura.