
La neteja viària de la ciutat, servei que a Cerdanyola té adjudicat l’empresa Cespa, és un dels temes que més preocupa els ciutadans i el govern local s’ha compromès a “evaluar si allò que estem pagant és el que estem rebent”. Així ho apuntava la regidora d’Espais Públics, Contxi Haro, després que es presentés al ple l’informe sobre l’auditoria financera del servei de neteja viària i recollida de recursos. “No ‘estava fiscalitzant molt bé aquest contracte, per tancar l’exercici 2015 estem tenint problemes amb factures que ha fet l’empresa per uns serveis que havien prestat i que realment no havien prestat així”, reconeixa Haro.
L’empresa va posar dificultats al control financer, explicava el regidor de Finances i Contractació, Maurici Jaumandreu, que assegurava que l’informe és “parcial, poc formal i incomplet” i anunciava que es demanarà a Cespa “la informació pendent”. Tant des del PSC com des d’ERC es feia una lectura “prudent” de les dades que recull l’informe. “No hem pogut obtenir una foto completa del funcionament del servei, l’empresa auditora és benevolent amb Cespa i molt concreta amb la falta de control per part de l’Ajuntament”, assegurava Dani Mallén (ERC). I en aquest sentit, Víctor Francos (PSC) apuntava que es tracta d’un tema molt “complicat” i que seria positiu que “tots els contractes posin que els concessionaris han de pagar les auditories del control del servei”. Per part de CiU i PP es destacava la falta de control del servei i Haro responia que “els treballadors d’Espai Públic han intentat fer el màxim de control del servei”.
CONTRACTE DE 6 MILIONS D’EUROS
Amb un cost de 6 milions d’euros, el contracte del servei de neteja viària és el més gran que té l’Ajuntament. Al maig del 2012 el govern de Carme Carmona va renegociar el contracte amb un estalvi de 600.000 euros anuals, tot destacant que es manté la qualitat del servei ja que s’ha racionalitzat les prestacions de l’empresa concessionària. Des de CiU, que ostentava la regidoria d’Espai Públic quan es va signar el contracte al 2010, defensava que era un contracte ambiciós per igualar la neteja viària de Cerdanyola amb la de les poblacions dels voltants. En aquell moment els convergents remarcaven que amb el contracte a Cerdanyola es gastava 92 euros per habitant en neteja viària i a Sant Cugat 112 o a El Prat, 121.