
El dipòsit de residus Elena no s’ha clausurat fins ara perquè no s’han controlat els problemes de dispersió de gasos i lixiviats. Aquesta és la principal conclusió a la qual ha arribat la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors després d’analitzar la documentació que al juliol els hi lliurava l’Agència de Residus de Catalunya. Per a la Plataforma a l’abocador Elena -situat al bell mig del Centre Direccional de Cerdanyola i que es va omplir fins l’any 2011 amb bales d’ecoparc- “no es compleixen els requisits d’inertització” i “no es pot controlar la contaminació que s’està dispersant al medi de Cerdanyola, a l’aigua i l’aire”.
En concret, segons la documentació, es reconeix l’existència de més emissions de gasos de les esperades perquè les aigües pluvials estan en contacte amb els residus, explicava la membre de la Plataforma, Rosa Guallar. A principis de març la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors denunciava que s’estava produint un esfondrament del sòl d’aquest abocador per la descomposició de les bales de residus, un excés de lixiviats a la piscina subterrània i l’acumulació de gasos. “Ara gràcies a la documentació podem concloure que teníem raó”, remarca Guallar.
L’entitat explica que a l’abril d’enguany l’empresa Puigfel, encarregada de la gestió del dipòsit, presentava a l’Agència Catalana de Residus el projecte de la fase 2 de la clausura, tres anys després del previst i quan té “la llicència caducada des de fa dos anys”. A més, des de la Plataforma asseguren que a la documentació també han trobat un conveni signat al juny per l’Àrea Metropolitana, l’Agència Catalana de Residus i el Consorci del Centre Direccional mitjançant el qual es destinaran 700.000 euros a les obres de clausura de l’abocador.
Aquesta “situació de descontrol” al dipòsit de residus, segons la Plataforma, demostra que “el pla de gestió de residus de Catalunya és un fracàs, perquè l’Elena havia de ser un exemple”. En aquest sentit, l’entitat demana que s’aturi “aquest model de gestió de residus que ha portat a la comarca tres instal·lacions que estan contaminant”, l’Ecoparc 2 de Ripollet, l’incineradora de Montcada i l’abocador Elena. Un dipòsit com aquest en situació regular pot desprendre fins a 100 tipus de contaminants diferents, alguns d’ells cancerígens; apuntava el químic i també membre de la Plataforma, Roger Caballé. Per aquest motiu, l’entitat denuncia que no s’hagi fet un estudi de l’impacte que durant 30 anys pot tenir l’abocador Elena sobre la salut dels ciutadans.