Junts Vallès Occidental presentarà mocions als ajuntaments de la comarca per erradicar l’amiant

junts

L’enorme presència d’amiant arreu del Vallès Occidental és una qüestió que preocupa a Junts Vallès Occidental i per aquest motiu han iniciat una campanya per presentar mocions als ajuntaments de la comarca per erradicar aquest material. Les mocions pretenen obtenir la unamimitat del ple, com ja ha passat a Sabadell, i aconseguir que els consistoris treballin des de plantejaments seriosos i deciditsperquè l’erradicació de l’amiant sigui una realitat. Per a Junts, els punts claus de la línia de treball passen per conscienciar-nos de la presència de l’amiant a les nostres ciutats i de la seva incidència en la salut, saber-lo identificar a cadascun dels municipis, traçar les línies del pla d’actuació que permetin retirar l’amiant en els propers anys i ajudar i acompanyar els projectes particulars i privats de retirada de fibrociment.

Josep Tarrés: “Primer va ser un problema de salut laboral i ara ja és també un problema de salut pública i de contaminació ambiental”

La campanya s’ha presentat davant la fàbrica d’Uralita a Cerdanyola, on van començar les primeres lluites per l’efecte nociu de l’amiant sobre la salut de les persones. “La fàbrica va estar oberta del 1907 al 1997 i aquí van arribar en tren 240.000 tones d’amiant”, explicava el pneumòleg expert en amiant, Josep Tarrés; que recordava que al 2002 es va prohibir l’amiant a l’Estat espanyol. “Però la llei no parlava de l’amiant ja instal·lat, que suposa la tercera onada d’afectació perquè l’amiant instal·lat es va deteriorant amb el pas dels anys i té una data de caducitat. Així, primer va ser un problema de salut laboral i ara ja és també un problema de salut pública i de contaminació ambiental”, afegia. Ara, apuntava, cal atendre els afectats i desamiantar: “No fer-ho seria una irresponsabilitat que pagaran les properes generacions”

“És una gran notícia que una formació com Junts, amb la seva implantació al territori, engegi una iniciativa que vol portar la problemàtica de l’amiant a tots els ajuntaments del nostre país. I no amb la voluntat de fer un crit d’alarma, sinó amb la voluntat de conscienciar-nos que tenim un problema que s’ha de resoldre des de les administracions primer i amb la col·laboració de la ciutadania després”, destacava el portaveu de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez. “Des de Cerdanyola ja fa molts anys que s’han fet actuacions, però deslligades d’un pla general d’actuació”, explicava Sánchez, que recordava que en el passat mandat es van aprovar dues mocions sobre la problemàtica i de les quals només se n’ha executat el punt de la construcció del monòlit d’homenatge a les víctimes. En aquest mandat, la formació va donar el seu suport als pressupostos a canvi que es tirés endavant el contingut d’aquestes dues mocions. El primer punt era encarregar un estudi de tot el fibrociment de Cerdanyola. “Això està consignat i es farà aquest 2021”, apuntava el portaveu cerdanyolenc, que recordava que també van demanar que es constituís la Taula de l’Amiant. “També tenim pactada una campanya informativa per explicar als particulars que tard o d’hora hauran de retirar els dipòsits de fibrociment que tenen i que podran tenir ajuts per fer-ho”, anunciava.

Per la seva banda, la diputada Glòria Freixa, assegurava que en aquesta lluita estarem acompanyats per Europa. “Al Parlament ja s’ha debatut, però s’haurà de tornar a fer perquè al final l’amiant és un problema de salut mediambiental i globalment hi ha conscienciació sobre aquests temes. Tothom s’hi ha de posar a treballar”, assegurava.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?