Junts pel Sí guanya les eleccions a Cerdanyola amb un 27,28% dels vots

2660be2b2df02c41fc17abdbfc676d66

En una jornada amb una participació històrica del 80,35%, Junts pel Sí va guanyar les eleccions a Cerdanyola amb el 27,28% dels vots (9.416), més de tres punts per sota de la suma de CiU i ERC als anteriors comicis autonòmics. Ciutadans-Partit de la Ciudadania va ser la gran sorpresa de la nit amb el 22,62% (7.809 vots), amb un augment de quasi 11 punts respecte al 2012. i El PSC de Cerdanyola va obtenir el 15,08% (5.207 vots), Catalunya Sí que es Pot el 13,81% (4.767 vots), la CUP 8,75% (3.021 vots) i el PP el 8,75% (3.020 vots).

PARTICIPACIÓ PER SECTORS: MÉS ALTA A BELLATERRA I MÉS BAIXA A MONTFLORIT
La normalitat presidia una jornada electoral amb 66 meses distribuïdes en 13 col·legis electorals del municipi. La participació a Cerdanyola és la més alta registrada fins ara al municipi en unes eleccions al Parlament de Catalunya. En els anteriors comicis autonòmics de 2012 la participació va ser del 71,60%, el segon índex més alt. Per sectors, destacava Bellaterra amb un índex de participació a la mesa A del Centre Cívic del 90,03%. A la part baixa, es troba la zona de Montflorit, a la Mesa B del Centre Cívic amb un 63,50%.

La guanyadora del 27-S a Cerdanyola va ser la llista de Junts pel Sí, malgrat quedar més de 3 punts per sota de la suma obtinguda entre CiU i ERC a les eleccions del 2012. La portaveu de Junts pel Sí, Helena Solà, celebrava una “participació històrica” que “revela el caràcter plebiscitari d’aquestes eleccions”. La republicana apuntava que la llista s’ha quedat a cinc escons de la majoria absoluta, però “si sumem els 10 de la CUP la victòria del Sí és rotunda” contra “un vot de la por que no ha donat cap argument i no ha mostrat cap voluntat de negociació”. Per a Solà, amb el 27-S “s’acaba un camí i comença un de nou”.

CIUTADANS, UNA SORPRESA

En clau local, la portaveu de Junts pel Sí remarcava que els resultats de la llista unitària no han estat “cap sorpresa”, però sí que ho han estat els vots aconseguits per Ciutadans. “Segurament els vots que han perdut PP i PSC han anar a parar a Ciutadans”, valorava Solà.

Sens dubte la gran sorpresa de la nit electoral es va produir al carrer Irlanda, on a la seu de Ciutadans es celebraven uns resultats històrics a la ciutat. La llista que encapçalava Inés Arrimadas va ser la segona força més votada a Cerdanyola, amb un 22’62% dels vots, quasi 11 punts més que a últimes autonòmiques. La presidenta de C’s, María Valle, afirmava que no creuen que hagi guanyat l’opció independentista perquè Junts pel Sí ha perdut 9 diputats dels que tenien CiU i ERC. “El que sí que s’ha aconseguit ha estat una fractura major de la societat catalana”, apuntava Valle, que confessava que “el resultat obtingut ha estat superior al que esperàvem, duplicant vots a Cerdanyola respecte a les municipals i sent primera força en algunes meses”. Valle també celebrava l’alta partipació i apuntava que “ara el que s’ha de fer és treballar pels problemes diaris de la gent i abandonar el monotema de la independència”. La presidenta de C’S a Cerdanyola era la número 19 de la llista al Parlament i s’ha quedat a les portes d’entrar-hi: “Em feia il·lusió, però el fet de no haver entrat em permetrà continuar treballant per Cerdanyola”.

EL PSC, TERCERA FORÇA A CERDANYOLA

La tercera força a Cerdanyola ha estat el PSC amb el 15’08% del vots. La primera secretària del PSC, Carme Carmona,  remarca que si els resultats es llegeixen en clau plebiscitària “Cerdanyola ha dit clarament que no vol la independència” amb un 36% dels vots a favor del Sí. Per a Carmona, “Catalunya ara està trencada i és l’hora de cosir-la” amb un govern català i estatal “que arregli la situació que han creat Mas i Rajoy”. L’exalcaldessa socialista creu que “el PSC estava en una situació complicada” i que “ha aguantat bé” a Catalunya: “Hem demostrat que el PSC no està mort”. En clau local, Carmona felicita la ciutadania per l’alta participació i considera que els grans guanyadors són Ciutadans, que “s’han convertit en la segona força”.

LA CUP PUJA QUATRE PUNTS

Per a la portaveu de la CUP, Laura Benseny, l’alta participació a Cerdanyola i a Catalunya demostra que el 27-S ha estat “una clara victòria de la democràcia” i assegura que els resultats converteixen la formació en “l’esquerra rupturista, útil i social” del país. A la ciutat la candidatura que encapçalava Antonio Baños ha pujat 4 punts i ha aconseguit un 8’75% dels vots.

Per a la CUP ara és moment per a la reflexió: “S’hauran d’estudiar els suports parlamentaris i la política que es farà des del Parlament”, apunta Benseny, que remarca que el procés “no té una persona imprescindible” i que “un home que ha retallat com ho ha fet Mas no és el millor candidat” per a la presidència de la Generalitat.

CATALUNYA SÍ QUE ES POT OBTÉ UN 13.84% DE VOTS

Des de Catalunya Sí que es pot, que ha obtingut un percentatge de vot del 13,84% Cerdanyola, apunten que els hi hagués agradat que “els resultats nivell català fossin millors”. La coalició creu que call llegir els resultats dins d’una “dinàmica de polarització del vot”.

Per a Catalunya sí que es pot la baixada de percentatge de vot de CiU més ERC “demostra que el sentit del vot, malgrat la seva polarització, també cal llegir-lo en l’eix esquerra-dreta”. Des de CSQEP remarquen “la necessitat d’apostar pels serveis públic com la millor manera de construir un país basat en garantir els drets de la ciutadania”.

EL PP ASSEGURA QUE EL POBLE HA PARLAT CLAR

El PP baixava gairebé sis punts a Cerdanyola amb un 8’75% dels vots. A nivell català, el president del PP, Manuel Buenaño, destacava que “les forces polítiques que apostaven per una Declaració Unilateral d’Independència (DUI) han aconseguit majoria absoluta” en uns comicis “on el poble ha parlat clar” i obliga a “plantejar-se molt seriosament el que està passant a Catalunya” perquè “les polítiques d’enfrontament només generen crispació”. El líder popular felicitava Ciutadans pel seu gran resultat a Cerdanyola i apuntava que segurament molts dels vots del PP han anat a parar a la llista d’Inés Arrimadas “com a càstig per les dures mesures” que ha hagut de prendre el govern de l’Estat espanyol.

UNIÓ ES QUEDA SENSE REPRESENTACIÓ

El president d’UDC a Cerdanyola, Jaume Folch, apunta que les eleccions del 27-S han posat de manifest “la bipolarització en la que es troba la societat catalana deixant fora, per molt poc, als votants d’Unió Democràtica partidaris d’una solució dialogada i pactada”.

Folch, que agraeix als votants d’Unió la “confiança dipositada” com a “força política de present i amb futur a la nostra ciutat”, destaca que “si d’una banda han guanyat en escons els partidaris de la independència ho han fet en vots els que estan en contra”. Una tendència, segons apunta Folch, s’ha “accentuat més” a Cerdanyola.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?